Društvo

Astronomi NASA-e otkrili supermasivnu crnu rupu skrivenu unutar minijaturne galaksije

Naučnici koji stoje iza NASA-ine posmatračnice Chandra nedavno su otkrili supermasivnu crnu rupu “zatrpanu” prašinom i gasom, te smeštenu unutar patuljaste galaksije.

Chandrin tim navodi da je crna rupa, inače, 200.000 puta masivnija od našeg sunca, smeštena u galaksiji Mrk 462.

“Ova supermasivna crna rupa, takođe, je među najmanjim crnim rupama ove vrste koje su do sada otkrivene” navode naučnici projekta Chandra, prenosi ABC. “Crna rupa u galaksiji Mrk 462 među najmanjim je supermasivnim crnim rupama u poznatom svemiru”, rekao je Jack Paker, istraživač sa Univerziteta Dartmouth u New Hampshireu.

Parker je jedan od vođa grupe koja je proučavala i prepoznala spomenutu crnu rupu.

Minijaturne supermasivne crne rupe, poput ove, objašnjava NASA-in tim, jako teško pronaći.

Mrk 462 je galaksija koja okuplja “samo2 nekoliko stotina miliona zvezda.

Premda se na prvi pogled ovaj broj čini velikim, u poređenju s našim Mlečnim putem, koji ima nekoliko stotina milijardi zvezda, Mrk 462 zaista spada u red patuljastih galaksija.

Ova crna rupaje do danas bila skrivena od naših pogleda, jer su je “zamaskirali” gasovi i kosmička prašina.

Da je bila reč o većoj galaksiji, naučnici bi crnu rupu mogli prepoznati posmatranjem zvezda koje se brzo kreću pored galaktičkog centra, odnosno pomoću očitovanja gravitacijskog uticaja crne rupe.

Problem je što takva detekcija nije moguća kod manjih galaksija.

Zahvaljujući posmatračnici Chandra, naučnici su uspeli prepoznati x-zrake koje je emitovao gas koga uvlači crna rupa.

Reč je o jednom od privih slučajeva u kojima su naučnici posmatrali crnu rupu okruženu gasom i prašinom.

“S obzirom da se zaklonjene crne rupe puno teže prepoznaju od onih otkrivenih, ovo otkriće znači da u svemiru verovatno postoji još mnoštvo patuljastih galaksija koje u središtima imaju slične crne rupe”, rekao je Ryan Hickox, jedan od voditelja projekta u Dartmouthu.

On objašnjava da je otkriće vrlo važno, jer nam pomaže dati odgovor na važno pitanje astrofizike: Kako su crne rupe mogle tako brzo narasti u ranoj eri našeg svemira?’

“Supermasivne crne rupe u središtima malih galaksija postavljaju jednak broj pitanja koliko na kraju pružaju odgovora. Njihovo postojanje, navodi Space online magazin, dokazuje da je evolucija svemira koji nas okružuje još uvek u velikoj meri neobjašnjena.

Categories: Društvo

Leave a Reply