Društvo

TU OKO NAS: Oskvrnavljeno Antifašističko spomen groblje u Mostaru

Nepoznati vandali oskvrnavili su Antifasisticko spomen groblje u Mostaru iscrtavanjem ustaskih i fašističkih simbola na ulazu u spomenički kompleks.

Lokalni mediji preneli su objavu mostarskog književnika Mirka Božića, koji ja na Facebooku objavio sliku oskrnavljenog spomenika.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona kazali su kako Policijska uprava Mostar zasada nije primila nikakvu prijavu, te da je Partizansko groblje u nadležnosti Grada Mostara. U novogodišnjem intervjuu za Fenu mostarski gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako se ove godine ponovno planira urediti kompleks Antifasistickog spomen groblja, u čiju obnovu je Vlada FBiH 2018. godine uložilo oko 200.000 maraka.

Tada je obnovljeno 150 ploča s imenima poginulih partizana, kompleks je očišćen od grafita, uređene su zelene površine, postavljena je nova rasveta i video nadzor. Međutim, vrlo brzo spomenik je ponovo zapušten.

Autor projekta Partizanskog groblja je Bogdan Bogdanović, a izgradnja kompleksa završena je 1965. godine.

Antifasističko – Partizansko spomen-obeležje je 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. (Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply