Društvo

LESKOVAC BADNJE VEČE: Paljenjnu badnjaka i lomljenju česnice prisustvovao veliki broj vernika

U prisustvu ogromog broja gradjana i vernika, u leskovačkoj sabornoj crkvi Svete Trojice i hramu Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica povodom Badnjeg dana nakon službe sveštenstva leskovačke eparhije upaljen je badnjak, a potom lomljena česnica. U organizaciji Moto kluba “Leskovac” i Turističke organizacije Leskovca, a uz podršku grada Leskovca, na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra po četvrti put upriličeno je lomljenje Božićne česnice. Uz prigodan program najviše sreće imala je Kaja Kešelj koja je dobila zlatnik, dok su četiri srebrnjaka otišla u ruke Pavla Pavlovića, Isidore Jović, Stevana Stojiljkovića i Đorđa Đokića.

Obraćajući se okupljenim vernicima sveštenici su poručili da je badnjak naloženi time smo ispunjeno ono što smo nasledili od naših predaka, dodajući da je badnjak drvo koje daje veliku svetlost i predstavlja simbol onog što slavimo. U svom obraćanju protonamesnik Mile Jovanović je rekao da je Isus doneo ljubav i uselio se u naše duše i srca i u sve domove, kako u Srbiji, tako i u domove širom sveta.-Neka svetlost badnjaka obasja život, put naš, a to je put Hristov“, poručio je, izmedju ostalog, protonamesnik Mile Jovanović, poželevši da plamen zapaljenog badnjaka obajsa Srbiju „ukrašenu najlepšim ukrasima“, za koju su se borili naši preci.                                                             

On je poželeo da plamen i toplota uđe u srca i sve ono što je dopro, plemenito i omogući da volimo jedni druge.Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića – praznika kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima „Hristos se rodi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“.Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje u krug prostorije u kojoj se postavlja posne večere. Smatra se da je Badnji dan povezan sa pokojnicima, pa se veruje da su te večeri zajedno živi i njihovi pokojnici, odnosno preci. Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a Badnjakom, odnosno božićnim drvetom se u kuću unosi sreća, zdravlje i napredak. Uz drvo, daruje se i žito da bi naredna godina bila plodna. Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve. I ove godine pekara ‘’Badem’’ darivala je česnicu i deset srebrnjaka koji su hramu Svete Trojice podeljeni deci. Paljenje badnjaka obavljeno je i u porti crkve Svetog Simeona Mirotočivog u Leskovcu. Starešina hrama Svetog Simeona Mirotočivog protonamesnik Zvonimir Živković prisutnima je poželeo srećno Badnje veče i srećan Božić.

Categories: Društvo

Leave a Reply