Društvo

KiM: Zapaljen badnjak ispred hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici

Osvećenjem i paljenjem badnjaka, a potom i velelepnim vatrometom, večeras je u Kosovskoj Mitrovici ispred hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija obeleženo Badnje veče, navečerje uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Večernje je služio vladika raško – prizrenski i kosovskometohijski Teodosije, a službi su, pored velikog broja građana, prisustvovali i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predstavnici Srpske liste i opština sa severa Kosova. 

U obraćanju vernom narodu, vladika Teodosije je podsetio na simboliku koju badnjak nosi, ali i svi običaji vezani za ovo veče. Prema vladikinim rečima, badnjak simboliše drvo stradalnog krsta,a unošenje badnjaka u domove, nagoveštava dolazak našeg Spasitelja.

“Gospod se rodio u vitlejemskoj pećini, u smirenju, daleko od očiju mnogih ljudi, da bi dolaskom svojim spasio čoveka i vratio mu izgubljeno dostojanstvo i da bi povratio mir božji u čoveku” poručio je vladika Teodosije.

On je napomenuo da se posebno Roždestvu Hristovom raduje narod na Kosovu.

“Jer Rođenje Hristovo najavljuje neprolaznu radost, najavljuje spasenje i vaskrsenje, da mi koji živimo ovde na zemlji, uvek svoje duhovne oči molitvom uznosimo ka nebu, da gledamo ono što je večno, neprolazno, kako bi Sin božji i nas pripremio da i mi, poput onih jasli u pećini vitlejemskoj, budemo pripremljeni za Sina božjeg. Da i mi u dom naše duše primimo Bogomladenca Hrista”, rekao je vladika i podsetio da srpski narod, kao novozavetni, odabrani, mora da ispuni zapovest božju i da svedoči Bogomladenca čiji dolazak očekujemo.

Nakon večernje službe i paljenja badnjaka, proslava Badnje večeri je nastavljena u porti hrama uz posnu trpezu, kuvanu rakiju i poklone za najmlađe.

Categories: Društvo

Leave a Reply