Društvo

Niko u regionu nema ovakvo borbeno sredstvo: Predstavljen najmoderniji protivoklopni sistem “kornet“

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas 72. brigadu za specijalne operacije Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, gde mu je predstavljen i novi, najmoderniji protivoklopni sistem „kornet“, koji je nedavno stigao u Srbiju.Predstavnici srpske armije predstavili su predsedniku najsavremeniji protivoklopni sistem „kornet“, ističući da služi za uništenje protivoklopnih ciljeva, savremenih tenkova i da niko u regionu nema ovakvo borbeno sredstvo.

Ukazali su da „kornet“ ima termovizijski nišan, kao i da je bolji od sistema „fagot“, budući da ima veći domet, od osam kilometara, za razliku od „fagota“ čiji je domet 2,5 kilometara. „Kornet“ ima i veću probojnu moć, bolji je od američkog „gavelina“, lako je prenosiv, u kamionu, kao i helikopteru.

Nakon prezentacije moći „korneta“, usledio je prikaz sposobnosti 72. brigade za specijalne operacije. Protivoklopni raketni sistem „Kornet – 3M“ namenjen je za uništenje oklopljenih ciljeva, ciljeva zaštićenih eksplozivnim reaktivnim oklopom, utvrđenih fortifikacijskih objekata tokom dana i noći.

Komplet protivoklopnog raketnog sistema čini lansirani uređaj sa postoljem, uređaj za nišanjenje, protivoklopna vođena raketa i alat i pribor. Izvor-foto: Novosti

Categories: Društvo

Leave a Reply