Društvo

DRUGI PIŠU: Ovo je najtužnija kuća u Kučevištu – ispucali zidovi, raspadnut nameštaj, rupe po podu!

U južnoj podgorini Skopske Crne Gore, na petnaestak kilometara od Skoplja, nalazi se selo Kučevište, koje je, istorijski gledano, imalo veliki značaj za srpsku zajednicu u ovim krajevima.

Uske ulice, gusto zbijene kuće, na kojima je primetan čudan spoj starih zemljanih kuća i nadograđenih delova koji ih pridržavaju i proširuju, pokazuju nam da stanovnici ovog siromašnog sela, žive veoma teško. Ovoga puta dolazimo, kako nam kažu, do najtužnije kuće u Kučevištu.

Ispred objekta u fazi rušenja, nedovoljno vidljivog zbog raznih predmeta koji su postavljeni ispred, zatičemo jednu od najpotresnijih scena – bolesnu majku Lenče kako drži najmlađu ćerku Aleksandru (1). Klonulog pogleda, sa tužnom grimasom na licu, kao da nam je u sekundi odgovorila na sva pitanja koja smo želeli da postavimo.

Iza nje, kao po nekom redosledu, jedan drugom do uveta, izlaze Martin (12), Aleks (8), Spasa (5) i Darko (2) koji nas pažljivo i tajanstveno gledaju jer nisu navikli da im neko dolazi u posetu. Nakon nekoliko sekundi upoznavanja i uručenja paketića koje smo im doneli, vidimo tračak svetlosti u njihovim očima koji nam, makar na kratko, odgone misli o onome šta ćemo zateći kada budemo ušli unutra.

Ako bismo sivom bojom opisali ono što smo videli ispred kuće, situacija u samoj kući najkraće bi se opisala crnom. Ispucali zidovi potpuno uništeni od buđi, pokućstvo u stanju raspada, oštećeni podovi i slomljeno ogledalo na zidu – prizor kakav se ne viđa ni u filmovima strave i užasa – surova je realnost za osmoro dece porodice Komnenov!

Nažalost, tokom posete nismo imali priliku da upoznamo oca Ljubčeta, koji radi u vodovodu i devojčice – Martinu (12) i Dragicu (8) koje su bile u školi, dok je najstarija ćerka Ivana (13) došla na samom kraju naše posete. Kuriozitet koji je vezan za njihovu školu OŠ Ćirilo i Metodije u Kučevištu, da je upravo porodica Komnenov, svojom brojnošću spasila zatvaranje odeljenja u kojem se nastava održava na srpskom jeziku!

Iako smo svesni da je problem sa kojim se suočava ova mnogočlana porodica nadilazi mogućnosti naše organizacije i da je potrebno da stručne službe urade svoj deo posla, fokus naše organizacije uvek je usmeren ka deci i stvaranju boljih uslova za život jer to svako dete zaslužuje.

Iz tog razloga, Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju izgradnje nove kuće za porodicu Komnenov! Pozivamo sve donatore i prijatelje organizacije da nam se priključe kako bismo još jedan veliki projekat u Severnoj Makedoniji uspešno završili. Budimo simbolički položajnici u njihovom domu!

Više o porodici možete pogledati ovde:
https://www.srbizasrbe.org/ispucali-zidovi-raspadnut-namestaj-rupe-po-podu-ovo-je-najtuznija-kuca-u-kucevistu/

Categories: Društvo

Leave a Reply