Društvo

Vladika Irinej o stavu Sinoda: Temeljni ugovor neće biti potpisan DOK JE KRIVOKAPIĆ PREMIJER

Njegovo preosveštenstvo vladika bački Irinej izjavio je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) neće potpisati Temeljni ugovor sa Vladom Crne Gore dokle god je na njenom čelu Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je svojom taktikom “hoću-neću” i “korak naprijed-dva nazad”, isključivo zaslužan za dosadašnje nepotpisivanje Temeljnog ugovora. Prema njegovoj konfuznoj i zamagljujućom formulaciji namjerno tako sročenoj ispada da on nije “ni luk jeo ni luk mirisao”, već da Sinod u Beogradu ne želi da ga potpiše – rekao je vladika Irinej za beogradski magazin Pečat.

Episkop bački kaže da je Krivokapić prevario Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija 27. maja kada je u Patrijaršiji trebalo da potpišu već usaglašeni Temeljni ugovor.

– Njegove izjave su po pravilu potirale jedna drugu, a najsvježija prispjela varijanta glasi da Vladi Crne Gore neke stavke iz već usaglašenog Ugovora ipak nisu bile po volji, te ih je ona izmijenila, i to bez ikakve konslultacije sa Sinodom, i tako revidirani ili oktroisani Ugovor poslala Sinodu kao tekst za potpisivanje – rekao je vladika Irinej.

On ukazuje da crnogorski premijer nakon svega izjavljuje da je “spreman da potpiše, čim se steknu svi preduslovi”, što, kako kaže, liči na briselska “poglavlja”.

Vladika Irinej upitao je Vladu Crne Gore zašto Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije ponudila isti Ugovor kao Vatikanu, Islamskoj i Jevrejskog zajednici.

– Sve u svemu, nijedan Sinod i nijedan poglavar Crkve ne može sebi dozvoliti da uzme učešća u ovakvoj ili sličnoj “igri bez granica”, odnosno ne može nikome dozvoliti da se na ovaj način poigrava njime”, rekao je episkop bački.

Vladika Irinej navodi da je SPC po svojoj prirodi vična strpljenju i trpljenju i da će čekati i dočekati neke normalnije “preduslove” i neke nove ljude, pa onda sa radošću i u bratskoj slozi i ljubavi potpisati obostrano prihvatljiv, korektan, pravičan i častan Ugovor.

– Zašto prosto ne prepišu ili prepričaju važeće ugovore sa Vatikanom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom Crne Gore, imenujuću SPC kao ugovornu stranu, pa mirna Bačka – zaključio je vladika Irinej. Autor: SRNA/Srpskainfo

Categories: Društvo

Leave a Reply