Sport

SEĆANJE: Milka Babović

Bivša jugoslovenska atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović preminula je na današnji dan u Zagrebu u 93. godini.

Kako su preneli hrvatski mediji, preminula je od kovida-19 koji joj je dijagnostikovan krajem oktobra.

Milka Babović rođena je 27. oktobra 1928. u Skoplju, a u Zagrebu živi od 1948. godine gde je studirala hemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu 1963. sport, hrvatski i nemački jezik.

Govorila je engleski i nemački, služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dva puta svetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama.

Na EP u Bernu, 1954, bila je peta na 80 metara s preponama. Prvakinja Jugoslavije bila je 17 puta, 27 puta rušila je državni rekord u nekoliko disciplina, 26 puta bila je članica reprezentacije, a dva puta prvakinja Balkana.Od 1949. bavila se sportskim novinarstvom, a ostaće posebno upamćena po komentarisanju takmičenja u umetničkom klizanju.

Babović je bila predsednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara) od 1974.-1978, a u dva mandata bila je članica Jugoslavenskog olimpijskog odbora.

Categories: Sport

Leave a Reply