Društvo

SAZNAJEMO: Najskuplji i najmoćniji teleskop u istoriji danas krenuo u svemir

Revolucionarni NASA-in instrument, svemirski teleskop James Webb, danas je lansiran iz Francuske Gvajane i otvori novo doba astronomskih istraživanja.

Jaki infracrveni teleskop, koji je NASA predstavila kao premijernu opservatoriju za svemirsku nauku sledećeg desetleća, poleteće u svemir u raketi Ariane 5 koja će biti lansirana u 13:20 po srednjoevropskom vremenu iz lansirne baze Evropske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani.

Ako sve bude po planu, instrument težak 6.350 kilograma biće pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Teleskopu će nakon toga trebati mesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti otprilike milion milja od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Meseca.

Ovaj teleksop, nazvan po čoveku koji je nadzirao NASA-u tokom 60-ih, očekuje se da će duboko promeniti razumevanje svemira i mesta čoveka u njemu.

Webb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gde se rađaju zvezde.

Projekat je težak 11 milijardi dolara iako je prema početnim projekcijama trebao stajati jednu. Na ideji o ovom teleskopu naučnici i inženjeri počeli su raditi već godinu dana pre lansiranja njegova prethodnika, Hubblea 1989. Promer njegova ogledala, koje se sastoji od 18 šesterokutnih delova presvučenih zlatom, iznosi 6.5 metara, dok je promer Hubbleova dva metra.

Webbov štit od sunčeva svetla ima površinu teniskog terena. Opremljen je brojnim sofisticiranim instrumentima, među kojima i uređajem za hlađenje kojim će se temperatura detektora infracrvene svetlosti (MIRI) spuštati na samo sedam Kelvina, odnosno sedam Celzijusevih stepeni iznad apsolutne nule. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply