Sport

SEĆANJE – Hasetov memorijal: Umesto tradicionalnog turnira igraće se šest utakmica

Fudbalski klub Vratnik u subotu, 25. decembra organizuje 29. memorijal u malom fudbalu “Asim Ferhatović Hase”. Tradicionalni memorijal igra se u znak sećanja na jednog od najboljih jugoslovenskih i bosanskohercegovačkih fudbalera svih vremena.

Zbog otežanih uslova i novonastale situacije uzrokovane koronavirusom prvi put se neće igrati turnir. Organzatori su odlučili da se umesto turnira, u maloj dvorani KSC Skenderija igra šest utakmica, u različitim kategorijama – petlića, kadeta, seniora i veterana, te jedan susret fudbalerki. Član Organizacionog odbora Memorijala Mirsad Ibrić na pres-konferenciji kazao je da mu je bilo” zadovoljstvo živeti i sarađivati s ljudima koji pomeraju granice”.– Takav je bio naš Asim Ferhatović Hase, veliki fudbaler i još veći čovek, koji je ostavio blistav i neizbrisiv trag u svetu sporta i uopšte postao je ponos Bosne i Hercegovine i uzor svim narednim generacijama – kazao je Ibrić.  Dugogodišnji prjatelj Asima Ferhatovića, Dželaludin Harba, koji je nakon igračke karijere u Americi ostao da živi i radi u SAD, evocirao je uspomene na Haseta. 

– Asim Ferhatović bio je ponos ne samo grada Sarajeva, naše države Bosne i Hercegovine, već svih ljudi koji žive u nekadašnjoj Jugoslaviji i regionu. Uključen sam u organizcaju turnira već duže vremena, uvek nađem mogućnosti da doputujem iz Amerike zbog ovog turnira,  jer osećam moralnu  obavezu da nastavim tamo gde je Hase stao – kazao je Harba,  koji je kao jedini Bosanac i Hercegovac ušao u fdbalsku Kuću slavnih u SAD, zbog velikog dopronisa razvoju fudbala. Na turniru će učestvovati četiri ekipe Vratnika, u kategorijama petlića, kadeta, seniora i veterana, zatim tri ekipe FK Respekt, prvi i drugi ženski tim SFK 2000 Sarajevo, te veterani FK Sarajevo i ekipa Humanih zvezda. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Sport

Leave a Reply