Društvo

SAZNAJEMO: Palmer i Ajhorst povučeni iz pregovora iz BiH

Posrednici u pregovorima oko izmena izbornog zakona BiH, Metju Palmer (Matthew Palmer) i Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst), otkazali su dolazak u BiH i nastavak učešća u medijaciji oko ovog pitanja. Iz ambasada EU i SAD-a u BiH, saopštili su da obnovljeni napori na posredovanju u pregovorima pred kraj godine, ne bi urodili plodom, te da će rezultati biti vidljivi, tek kada stranke zajedno budu radile na pronalasku rješenja.

„Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sistema BiH s propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije od Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra, politička kriza se produbljuje“, rekli su iz Ambasade SAD-a i Delegacije EU.

Ipak, pregovori o Izbornom zakonu, došli su u vreme najveće političke krize u BiH, od završetka rata. Nametanje Inckovog zakona, blokada institucija, nemogućnost daljeg dogovora, stanje je u kome je bilo nemoguće doći do bilo kakvog pomaka, smatraju analitičari.

„Očito je da su pregovori oko izmene izbornog zakona zaglavili u ćorsokaku i da bi dalji susreti bili gubljenje vremena i novca bez konkretnih pomaka. To znači da su međunarodni pregovarači digli ruke od BiH i rešenje prepustili domaćim akterima“, kaže analitičar Tanja Topić, navodeći da je ovim poslata i jasna poruka domaćim liderima.Izvor-foto: Agencije i portali, zvornikdanas.com

Categories: Društvo

Leave a Reply