Društvo

Zdravstveni radnici italijanske vojske došli u pomoć Sloveniji

U Sloveniju je u nedelju došla grupa zdravstvenih radnika italijanske vojske, koji će slovenskim kolegama pomagati u lečenju pacijenata obolelih od covida-19, potvrdilo je slovenacko ministarstvo odbrane.

Reč je o deset lekara anestetičara, te deset medicinskih sestara i tehničara koji će se pridružiti slovenackom vojnom sanitetu koji pomaže civilnom sektoru u bolnicama u Ljubljani, Celju, Mariboru i Novom Mestu.

Njih će popodne na svečanosti u kasarni u Kranju pozdraviti ministar zdravstva Janez Poklukar, te ministar odbrane Matej Tonin, objavila je slovenacka vlada.

Dogovor o takvom obliku ispomoći Sloveniji, koja je u težoj epidemiološkoj situaciji od susedne Italije, Tonin je postigao prilikom radne posete Rimu pre dve sedmice, na sastanku s italijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem, kad je najavljeno da će u Sloveniju doći ukupno 30 pripadnika saniteta italijanske vojske.

Četvrti talas epidemije u Sloveniji je već dve sedmice u trendu blagog pada.

U zadnja 24 sata, potvrđeno je 116 novih zaraza, uz 18 preminulih, ali je preopterećenost bolničkog sistema i dalje velika. Normalizacija rada bolničkog sistema očekuje se tek za mesec dana.

Epidemiolozi iz vladinog naučnog saveta poručuju da je prerano razmišljati o ublažavanju mera zbog malog pada novih zaraza i drugih indikatora, te upozoravaju da je nakon prošlogodišnjeg ublažavanja mera u vreme Božića i Nove godine nakon toga došlo do ponovnog pogoršanja epidemiološke slike, prenosi Hina. (Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply