Društvo

Rekordna potrošnja članica Evropske unije za odbranu, zajednička ulaganja manja

Države Evropske unije (EU) potrošile su gotovo 200 milijardi eura na odbranu 2020. godine, što je najviše od početka evidencije 2006, ali su zajednička ulaganja vlada pala, objavila je Evropska odbrambena agencija (EDA) u izveštaju u ponedeljak.

Agencija EU EDA koja pomaže vladama bloka da razviju svoje vojne sposobnosti, saopćila je da je ukupna potrošnja zemalja EU-a, osim Danske – koja odustaje od vojnih projekata EU-a – dosegla 198 milijardi dolara, što je povećanje od pet posto u odnosu na 2019. godinu, javio je Reuters.

Rashodi za odbranu iznosili su 1,5 posto od ekonomske proizvodnje 26 država EU-a, što je dobrodošla brojka za NATO savez predvođen SAD-om, koji je tražio cilj potrošnje od dva posto za svoje saveznike.

Većina članica EU-a također je deo NATO-a, ali žele biti u mogućnosti delovati neovisno o Sjedinjenim Državama kada je to potrebno.

Zagovornici jače odbrane EU-a kažu da su upozorenja bila mnoga, od britanskog odlaska iz bloka do prioriteta bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa “Amerika na prvom mestu” i neuspelih država na evropskim granicama.

Međutim, izveštaj EDA-e navodi pad u potrošnji na saradnju uprkos odbrambenom paktu EU-a potpisanom krajem 2017. kako bi se pokušalo udružiti resurse i okončati natecanje između nacionalnih industrija koje je oslabilo prošle odbrambene napore.

– Trend pada evropske zajedničke potrošnje posebno je zabrinjavajući – naveo je izvršni direktor EDA-e Jiri Sedivy u izveštaju, u kojem je utvrđeno smanjenje zajedničke nabave opreme od 13 posto u odnosu na 2019, na 4,1 milijardu eura, što je treća najniža vrednost koju je zabeležila agencija, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Pri kupovini opreme prošle godine, vlade EU-a uglavnom su samostalno sklapale poslove, ne ispunjavajući obavezu preuzetu u svom paktu iz 2017. da osiguraju da se nešto više od trećine takve nabave obavlja zajedno s drugim članicama Unije.

Dok je EU također pokrenuo zajednički fond za oružje, radi na 60 zajedničkih vojnih projekata i ima za cilj dogovoriti nove snage za brzo reagiranje, ulaganja u odbrambena istraživanja i tehnologiju također su nepovezana i nemaju nikakvu saradnju, saopsteno je iz EDA-e.

Categories: Društvo

Leave a Reply