Društvo

REGION: Karl Nehammer položio zakletvu kao treći austrijski kancelar u dva meseca

Karl Nehammer danas je položio zakletvu kao treći austrijski kancelar u dva meseca, zatvarajući krug previranja izazvanih odlukom u prošloj sedmici Sebastiana Kurza, najdominantnije političke ličnosti u Austriji u poslednjim godinama, da se povuče iz politike.

Nehammer (49), bio je austrijski ministar unutrašnjih poslova od početka 2020. godine. Takođe je preuzeo dužnost čelnika konzervativne austrijske Narodne stranke, funkcije koja je dovela do Kurzovih izbornih pobjeda 2017. i 2019. godine.

Predsednik Alexander Van der Bellen izjavio je na ceremoniji polaganja zakletve nove vlade da “odlučna” akcija protiv pandemije koronavirusa mora biti vladin vrhunski prioritet i ohrabrio je da “obnovi poverenje u politiku”, koje je, “uzdrmano kod brojnih ljudi poslednih sedmica”.

Kurz je podneo ostavku s kancelarske pozicije početkom oktobra, nakon što su tužioci objavili da je on jedan glavnih osumjičnenih za podmićivanje i kršenje poverenja povezaanih s njegovim usponom na vlast. Kurzovi manji koalicioni partneri, ekološka stranka Zelenih, zatražila je da on bude smijenjen. Njega je na kancelarskoj poziciji bio nasledio Alexander Schallenberg, podseća AP. (Fena)

Categories: Društvo

Leave a Reply