Društvo

Na Preševu potpisan protokol o bržem protoku robe i usluga između Srbije i Severne Makedonije

Protokol o međusobnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta za sigurnost i bezbednost (AEOS) između carinskih administracija Republike Srbije i Republike Severne Makedonije potpisan je 3. decembra 2021. godine na graničnom prelazu Preševo.

Ovo je još jedan značajan iskorak u realizaciji inicijative “Otvoreni Balkan“, koju snažno predvode lideri tri zemlje, predsednik Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, a čiji cilj je obezbeđivanje slobodnog kretanje roba i usluga i radne snage unutar tržišta zemalja članica Otvorenog Balkana.

Protokolom su urećena sva tehnička pitanja i stvoreni uslovi za konačnu primenu ranije potpisanog sporazuma dve vlade od 1. janura sledeće godine. 

Protokol je u ime Republike Srbije potpisao direktor Uprave carina Branko Radujko, dok je u ime Severne Makedonije Protokol potpisala direktorka carinske administracije Slavica Kutirov.

Realizacijom Sporazuma kompanije koje su stekle status Ovlašćenog privrednog subjekta za sigurnost i bezbednost u svojoj zemlji u jednoj zemlji uživaće iste prednosti pojednostavljenog i brzog carinskog postupka i u drugoj zemlji. “Ovim dodatno skraćujemo vreme za carinske procedure, značajno ubrzavamo protok roba, privrednim subjektima smanjujemo troškove poslovanja i omogućavamo im da svoje robe pod istim uslovima plasiraju na značajno većem tržištu, a istovremeno podstičemo jačanje konkurentnosti privreda naših zemalja“ istakao je direktor Uprave carina Srbije, Branko Radujko i dodao da su potpisanim Protokolom uređene sve pojedinosti i tehnička pitanja važna za praktičnu primenu Sporazuma.

Iz Uprava carina podsećaju da status Ovlašćenog privrednog subjekta može da stekne samo kompanija koja je prošla veoma strogu proveru od strane carinske administracije svoje zemlje i da ispunjava niz domaćih i međunarodnih standarda, kao i da ulaže velika sredstva u razvoj sopstvenih, u najvećoj meri bezbednosnih kapaciteta.

Zahvaljujući tome, reč je o kompanijama koje raspolažu kapacitetom da preuzmu na sebe deo carinskih kontrola i na taj način postanu partner carinskim administracijama i državi. Izvor-foto:UC

Categories: Društvo

Leave a Reply