Društvo

ZANIMLJIVOST: Severna Koreja zabranila kožne kapute da bi sprečila ljude da imitiraju Kim Jong-una

Severna Koreja uvodi zabranu nošenja kožnih kaputa kako bi sprečila obične građane da kopiraju stil svog vrhovnog vođe Kim Jong-una.

Prema pisanju medija, postoji potpuna zabrana da mladići nose kožne mantile, a policija je tragala po ulicama kako bi oduzela jakne od građana i prodavaca. Pozivajući se na neimenovani izvor iz ove zemlje, novinska kuća je objavila da je suzbijanje počelo nakon što su ljudi počeli oponašati stil Kim Jong-una, prenosi Insider.

“Tokom vojne parade na 8. Partijskom kongresu u januaru ove godine, Visoko dostojanstvo i svi visoki funkcioneri su također bili u kožnim mantilima”, rekao je izvor, pozivajući se na Kima kao počasnu osobu.

Dodao je da su kožni kaputi postali popularni i među ženama Severne Koreje nakon što ih je nosila Kimova sestra Kim Yo Jong.

“Kožni kaputi su počeli da se prepoznaju kao simbol moći”, rekao je izvor, dodajući da je to navelo prodavce odeće da počnu da uvoze sintetičku kožu kako bi kopirali Kimov izgled.

Mladići se bune govoreći da su kapute kupili svojim novcem i da nema razloga da ih oduzimaju.

“Policija odgovara na pritužbe, rekavši da je nošenje odeće dizajnirane da izgleda kao odeća najvišeg dostojanstva “nečist trend osporavanja autoriteta najvišeg dostojanstva“, dodao je.

Potom je javnosti saopšteno da ne nosi kožne kapute, jer će se vlast odlučiti ko ih može nositi.

Kupovina prave kože u Severnoj Koreji je izuzetno skupa, a kaputi od kravlje kože koštaju oko 34 dolara. One napravljene od sintetičke kože su upola niže i prodaju se za oko 16 dolara.

Categories: Društvo

Leave a Reply