Društvo

OPREZ: Dve osobe zaražene omikron sojem u Hong Kongu, pronašli im velike količine virusa

Za dve osobe u Hong Kongu za koje se zna da su zaražene omikronom, novom varijantom COVID-19, otkriveno je da nose veliku količinu virusa, što je izazvalo zabrinutost koliko će sadašnja vacina biti delotvorna protiv te varijante.

– Virusno opterećenje tih dveju osoba s B.1.1.529 u hotelima u Hong Kongu bilo je vrlo visoko. PCR Ct vrednosti od 18 i 19!!! To je ludo visoko s obzirom na to da su bili negativni na nedavnim PCR testovima – napisao je epidemiolog Eric Feigl-Ding u tvitu, dodavši kako se čini da bi vakcina stvarno mogla biti nedelotvorna za tu varijantu.

Vlade širom sveta brzo su ograničile putovanja kako bi usporile širenje potencijalno opasnije varijante koronavirusa B.1.1.529.

Varijanta, nazvana omikron, dosad je otkrivena u Južnoj Africi, Bocvani, Hong Kongu, Izraelu i Belgiji.

Svetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog velikog broja mutacija ove varijante, koje mogu znatno smanjiti delotvornost vakcine i povećati rizik od ponovne zaraze.

Vlasti Hong Konga kažu da je tu varijantu doneo putnik iz Južne Afrike koji je od dolaska 11. novembra boravio u karantinskom hotelu.

Međutim, virus je otkriven tek nakon što je muškarac napravio drugi PCR test 13. novembra.

Vlasti veruju da je 36-godišnji Južnoafrikanac mogao zaraziti 62-godišnjaka u sobi nasuprot svoje uprkos tome što su obojica bili u strogoj izolaciji.Iyvor’foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply