Društvo

Odbijen zahtev ministara tzv. KiM da posete Preševo, Bujanovac i Medvedju

Srbija je rano jutros odbila zahtev ministara tyv. kosova da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.

Ministar za infrastrukturu Ljiburn Aljiju izjavio je da je odbijanje zahteva otvorena prepreka da se pomogne diskriminisanim albanskim građanima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

„Naša poseta je, od vlasti u Beogradu, odbijena bez ikakvog obrazloženja, neposredno pre polaska naše delegacije. U skladu sa procedurama i dogovorom u Briselu, uputili smo redovan zahtev 24. novembra, predstavljajući dnevni red posete. Odbijeno nam je danas u 07:13. U negativnom odgovoru dobijenom preko naše kancelarije za vezu u Beogradu, ne navodi se razlog za odbijanje“, naveo je Aljiju.

Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku planirali su da posete tri opštine sa albanskim stanovništvom i sastanu se sa gradonačelnicima, poslanicima u parlamentu, na lokalnom nivou i sa čelnicima političkih subjekata.

Podsetimo, direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su početkom ove nedelje da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra. I ova poseta je trebalo da traje dva dana, a Petković je takođe trebalo da poseti i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica i uruči im pomoć.

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je u sredu Prištinu da ponovo razmotri odluku kojom je direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo i da tu posetu dozvoli; Izvor-foto: .Agencije i portali,

Categories: Društvo

Leave a Reply