Društvo

Na današnji dan održano prvo zasedanje AVNOJ-a

U Bihaću je 26. i 27. novembra 1942. godine održano Prvo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije, koje je formirano kao najviši politički organ narodnooslobodilačke borbe jugoslovenskih naroda

Nakon oslobađanja Bihaća i proglašenja Bihaćke republike, 26. i 27. novembra 1942. godine u ovom gradu održano je Prvo zasjedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), koje je bilo od velikog značaja u borbi protiv fasizma za političku afirmaciju narodnooslobodilačkog pokreta na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Zasedanje je imalo oblik parlamentarne sednice na kojoj su se pitanja od najviše državne važnosti razmatrale javno pred prisutnom publikom.

Prvo zasedanje AVNOJ-a je potvrdilo proces federalnog institucionalizovanja Jugoslavije. Tada se prvi put sastalo jedno predsedništvo svih tadašnjih naroda Jugoslavije, a poslan im je i proglas, s pozivom na okupljanje oko AVNOJ-a.

Prostor u kojem je održano pretvoren je u muzej, a o ovom za BiH značajnom istorijskom događaju svedoče brojni izloženi dokumenti i fotografije.  

Istu funkciju ima i danas, a ovom prostiru održavaju se brojne kulturne i druge manifestacije.

Categories: Društvo

Leave a Reply