Društvo

SAZNAJEMO – NASA lansirala letelicu za testiranje koncepta odbrane od asteroida

NASA je lansirala svemirsku letelicu u utorak naveče u misiji čiji je cilj da pomeri asteroid kako bi utvrdila može li spasiti Zemlju od mogućeg uništenja u sudaru s drugim svemirskim telima.

Svemirska letelica DART (Test preusmeravanja dvostrukog asteroida) poletela je iz baze svemirskih snaga Vandenberg na vrhu rakete SpaceX Falcon 9 u sklopu  projekta vrednog 330 miliona dolara i uz zvuke iz filma Brucea Willisa “Armagedon”.

Ako sve bude u redu, u septembru 2022. godine će testirati svoju tehnologiju skretanja asteroida prečnika 160 metara, brzinom od 24.139 km/h.

“Ovo neće uništiti asteroid. To će ga samo malo pomeriti”, rekla je službenica misije Nancy Chabot iz Laboratorija za primenjenu fiziku Johns Hopkins, koji upravlja projektom, javlja Associated Press.

Cilj DART letelice biće skretanje asteroida Dimorphos srednje veličine, koji orbitira oko mnogo većeg asteroida Didymosa, a ovo će biti prva potpuna demonstracija ovakve vrste tehnologije za odbranu planete.

Par ne predstavlja opasnost za Zemlju, ali naučnicima nudi način merenja efikasnosti sudara.

Dimorphos završi jednu orbitu oko Didymosa svakih 11 sati i 55 minuta.

Promena orbitalnog perioda meriće se teleskopima na Zemlji. Minimalna promena da bi se misija smatrala uspešnom je 73 sekunde.(Fena) NovaSloboda

Categories: Društvo

Leave a Reply