Hronika

OPREZ: ĐACI ŠMRČU DUVAN Prodaja snusa nije zakonski regulisana pa ga često kupuju i deca, a evo šta radi s organizmom

Srednjoškolci, pa i stariji osnovci, kupuju ga u brojnim prodavnicama i na trafikama po ceni od šest do 10 evra, u zavisnosti od vrste, ali i preko društvenih mreža.

iz NVO sektora upozoravaju da bi zakon koji reguliše kontrolu upotrebe snusa trebalo pod hitno menjati, a najbolje rešenje, smatraju, bilo bi da se on potpuno zabrani.

Zakon koji je na snazi u Crnoj Gori prepoznaje ga kao deo grupe “novi duvanski proizvodi”, ali nema detalja o kontroli njegove upotrebe i mogućim posledicama po zdravlje.

NJegova prodaja zabranjena je u svim državama Evropske unije, osim u Švedskoj, gde je i nastao uz garanciju da neće biti plasiran mimo granica te zemlje.

U Nvo Kazas tvrde da podaci sa terena pokazuju da je snus koji se šmrče, a koji na centralni nervni sistem deluje kao psihoaktivna supstanca zastupljen čak i među učenicima.

Iz te organizacije su pozvali nadležne da kroz zakone omoguće bolje mehanizme kontrole i nadzora, ali i obrazovne vlasti da se uključe u edukaciju mladih o štetnosti ovog praha.

Kako tvrde, učenici u srednjim, neretko i u osnovnim školama, snus kao i bilo koju cigaretu mogu lako kupiti u brojnim prodavnicama i na trafikama, po ceni od šest do 10 evra, u zavisnosti od vrste.

Udruženje roditelja prvo je upozorilo javnost o tome da je među mladima sve više zastupljeno korišćenje ovog proizvoda. Kako su kazali, prvu informaciju o tome dobili su od roditelja, a kasnije su se u to i sami uverili.

U toj NVO smatraju da je posebno problematično to što je ovaj proizvod vrlo lako dostupan i maloletnicima koji ga kupuju bez problema.

– Suštinski problem je i to što nemamo dovoljno dobro uređenu regulativu koja određuje pod kojim uslovima i procedurama se taj proizvod uvozi, pod koju vrstu proizvoda spada i to što postoje neke praznine u zakonima koje su omogućile da se on tako lako nađe na tržištu i da se njegova upotreba praktično ne kontroliše. Samim tim došli smo do toga da je snus dostupan gotovo svakom detetu – kaže, za “Novosti”, Kristina Mihailović, direktorka NVO Udruženje Roditelji.

Tim povodom, Udruženje se obratilo Ministarstvu zdravlja, smatrajući da su ona prva adresa koja bi trebalo da reaguje, a u saradnji sa njima ili samoinicijativno obratiće se i Ministarstvu finansija sa zahtevom da se izmijeni regulativa koja reguliše uvoz i plasiranje ovog proizvoda na crnogorsko tržište.

– Mislimo da bi najbolja varijanta bila da se njegov uvoz potpuno obustavi, odnosno zabrani, jer provera i kontrola ni do sada nije dala dobre rezultate – ističe Mihailovićeva.

Kako dodaje, neophodno je i mlade dodatno upoznati sa štetnim posledicama koje donosi konzumiranje kako drugih štetnih proizvoda, tako i snusa, a kaže, ne bi bilo loše da se u školama organizuju radionice koje će se baviti tom tematikom.

Deluje kao kokain

Koliko posledice konzumiranja snusa mogu biti ozbiljne upozorili su i iz Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje.

Prema rečima direktorke Centra, Agime LJaljević dosadašnja istraživanja dokazala su da korišćenjem snusa efekat nikotina na centralni nervni sistem ostvaruje delovanje kao i prilikom korišćenja kokaina ili heroina – stvara euforiju, budnost, ubrzava puls, ugrožava funkcije vitalnih organa.

– Potvrđeno je i da se vrlo brzo razvija zavisnost od ove supstance, a kod mladih upotreba ovih proizvoda predstavlja uvod za upotrebu takozvanih teških droga – upozorila je LJaljevićeva. Izvor-foto: Srpskainfo, In4S

Categories: Hronika

Leave a Reply