Društvo

Danas je Sveti Stefan Dečanski: Njegova kruna simbol srpske države Crne Gore

Danas Srpska pravoslavna crkva praznuje Svetog Stefana DečanskogStefan Uroš III Nemanjić ili poznatiji kao Stefan Dečanski, ktitor manastira Visoki Dečani, bio je sin kralja Milutina i otac Dušana Silnog.

Kruna kralja Stefana Dečanskog, danas se čuva na Cetinju. Zanimljivo je da je Kralj Nikola I Petrović krunisan ovom krunom 1910.godine za kralja Crne Gore, kao naslednik Nemanjića i slavne srpske loze koja i vuče svoje korene iz Crne Gore.

Kruna Stefana Dečanskog je izrađena početkom 14. veka za potrebe krunisanja ovog srpskog vladara, a zatim i za njegovog sina – kralja i potonjeg cara Dušana Silnog.

Malo ljudi zna da je ova kruna završila u Crnoj Gori kao poklon Karlovačke mitropolije SPC, crnogorskom vladiki Petru I Petroviću Njegošu. To se desilo u Sremskim Karlovcima 1784. godine kada je Petar I Petrović Njegoš hirotonisan od karlovačkog mitropolita Mojsija Putnika.

Ova jedina preostala kruna iz dinastije Nemanjića nije slučajno završila na Cetinje, ako se uzme u obzir podatak da su Petrovići bili duhovni naslednici Nemanjića i da su čuvali ideju Svetosavlja i srpske države kroz mračno vrijeme turske okupacije. 

Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

U manastiru Visoki Dečani sinoć je služeno praznično bdenije uoči ktitorske slave Stefana Dečanskog. Uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija SPC i vernika, liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

On je sinoć u čin rasofornih monaha obukao četiri iskušenika manastira, koji su dobili monaška imena Vasilije, Vlasije, Nektarije i Georgije.

Tokom bdenja je izvršen čin presvlačenja odeždi Stefana Dečanskog, čije mošti sada krase nove odežde koje su izvezle monahinje manastira Župa, kod Nikšića.

Episkom raško-prizrenski Teodosije se sinoć prisutnima obratio besedom i poželeo im srećan praznik. Bdenije su pevali učenici prizrenske bogoslovije, zajedno sa bratijom manastira.

Visoki Dečani danas obeležavaju svoju manastirsku slavu. U toku je praznična liturgija kojoj prisustvuje manji broj vernika.

Ranije ove nedelje iz manastira je saopšteno da će slava biti obeležena u pisustvu ograničenog broja vernika a usled trenutne epidemiološke situacije i pozvali su one koji prisustvuju da poštuju sve propisane mere zaštite.

Manastir Visoki Dečani je u prethodnom periodu u više navrata bio zatvaran sa pogoršanjem epidemiološke situacije, te potom ponovo otvaran za posetioce sa poboljšanjem iste.

Categories: Društvo

Leave a Reply