Društvo

TU OKO NAS: Neobična patka “mandarinka” stigla na Barje

Iako potiče iz daleke Kine, prelepa “mandarinka” našla se ovih dana na Barskom jezeru kod sela Barje, nedaleko od Vučja.

Svojim razigranim nijansama odmah je privukla pažnju, a da joj je tu ugodno dokazala je sprijateljivši se s drugim, “domaćim” patkama na reci Veternici koja čini ovu akumulaciju. Ovu gošću su prepoznali trgovci iz daleke prijateljske Kine koji su sa biznisom na jugu Srbije

Gotovo je nemoguće videti jednu samu odraslu pripadnicu ove vrste, izuzetno su monogamne i uvek su sa svojim partnerom. Kada jednom odaberu partnera, ostaju s njim čitavog života u zajednici. Zajedno vode računa jedno o drugom i o mladima, a kada jedno od njih dvoje ugine, ono drugo tuguje sve do svoje smrti. Zato se “mandarinka” u kineskoj kulturi smatra simbolom večne bračne ljubavi i vernosti.

Koriste se za harmonizovanje postojećih ljubavnih odnosa, kao i za privlačenje ljubavne sreće. Prema kineskim uverenjima, prisustvom njihovih figurica u domu, posebno na jugozapadu ili u svom sektoru ljubavi određenom prema Kua broju, moguće je “izlečiti” ljubavne probleme.

Categories: Društvo

Leave a Reply