Društvo

Facebook traži od policije da prestane špijuniranje korisnika preko lažnih naloga

Društvena mreža Facebook obratila se Policijskoj upravi Los Angelesa (LAPD) tražeći od njih ,,da prestanu s otvaranjem lažnih profila kako bi vršili nadzor nad korisnicima.”

Vest o ovome došla je nakon što je list The Guardian otkrio da je američka policijska uprava radila s tehnološkom firmom, analizirajući korisničke podatke kako bi pomogla u rešavanju zločina.

Facebook izričito zabranjuje kreiranje i korišćenje lažnih naloga. Namera je, kako se navodi, bila da se ,,stvori sigurno okruženje u kojem ljudi mogu verovati jedni drugima i zahtevati odgovornost”.

– Ne samo da trening dokumentacija LAPD-a koristi Facebook kao eksplicitan primer u savetovanju službenika da otvore lažne račune na društvenim mrežama, već dokumenti također pokazuju da politika LAPD-a jednostavno dozvoljava službenicima da kreiraju lažne naloge za ‘online istražne aktivnosti’ – naveo je potpredsednik Facebooka i zamenik glavnog savetnika za građanska prava Roy Austin u pismu u kojem su navedene politike Facebooka.

On tvrdi da, iako legitimnost takvih pravila može zavisiti od samog LAPD-a, službenici policije se moraju pridržavati Facebookovih politika kada kreiraju račune na našim platformama.

– Policijska uprava treba da obustavi sve aktivnosti na Facebooku koje uključuju korišćenje lažnih naloga, lažno predstavljanje i prikupljanje podataka za potrebe nadzora – rekao je Austin.

Dokumenti dobijeni putem zahteva za javnu evidenciju koje je podnela neprofitna organizacija Brennan centar za pravdu pokazali su da je 2019. godine LAPD koristio software za nadzor društvenih medija Voyager Labsa za prikupljanje podataka s društvenih mreža osumnjičenih, uključujući i profile njihovih prijatelja.

Voyager Labs tvrdi da je njegov software u stanju analizirati velike količine podataka kako bi pomogao u rešavanju zločina, uključujući pomoć u otkrivanju motiva i ličnih uverenja korisnika.

Robert Potter, australski stručnjak za sigurnost, a specijalnost mu je zakonito praćenje, smatra da lažni profili mogu biti opravdani u situacijama kada aktivisti za ljudska prava ili novinari nastoje zaštititi svoju privatnost na internetu, ili za korisnike u zemljama u kojima postoji internet cenzura.

Iznenađen je snažnim stavom društvene mreže prema LAPD-u, kada je u prošlosti Facebook bio poznat po sporim reakcijama kada je trebalo nešto poduzeti po pitanjima poput obmanjujućih političkih reklama, internetskih prevara i negativnih učinaka društvenih medija na tinejdžere.

– Zaista je zanimljivo videti da je Facebook zapravo postao stecište problematičnih internet komunikacija, od trgovine decom i terorističkih pretnji do dezinformacija oko Covid pandemije – rekao je za Potter za BBC.

On dodaje da se čini da se Facebook ipak više brine oko toga da LAPD zloupotrebljava njihovu platformu nego oko pretnji dezinformacijama koje dolaze iz Kine ili Rusije.

Uprkos svojim tvrdnjama o autentičnosti i odgovornosti, u augustu ove godine ova društvena mreža blokirala je naloge američkih akademika koji istražuju političke oglase na njihovoj platformi.

Facebook je saopštio da je alatka za proširenje pretraživača za kupljenje podataka koju su koristili akademski istraživači narušila njegovu sigurnost, dok su akademici tvrdili da je njihov rad od vitalnog značaja za održavanje demokratije i transparentnost u ponašanju te društvene mreže.

– Ako ne napadate zlonamerne aktere koji koriste vašu platformu, nemate jake osnove za suzbijanje legitimne upotrebe te iste platforme – rekao je Potter, koji je izgradio operativni centar za kibernetičku sigurnost Washington Posta i savetovao je australijsku vladu o cyber sigurnosti.

– To što vode platformu društvenih medija ne čini ih posebnim i iznad ostalih. Ako ne postoji pravilo da ne možeš imati policajca na tajnom zadatku u crkvi, zašto bi drugačija pravila vredila za društvene medije? – upitao je Potter. Agencije i portali (Vijesti / FENA) krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply