Društvo

SVET: Upoznajte Indijke koje na nasilje muškarca ne ćute, već odgovaraju – batinama

Neki od najvećih aktivista dolaze upravo iz Indije, stoga nas nimalo ne čudi što je ova grupa žena upravo te nacionalosti.

Mahatma Gandhi, Taj Mahal, krava kao sveta životinja, indijski čaj, sve su to stvari koje nas asociraju na Indiju. Sada, na taj popis možemo dodati još jednu stvar – Gulabi bandu.

Gulabi ili ružičasta banda Indije je skupina žena koja ne trpi nasilje, a sigurno se ne ustručava ni pokazati da i žene imaju svoju jaču stranu, pa makar je često skrivale iza one nježnije.

I pošto jedna žena u nekim slučajevima nije dovoljna da poravna račune sa nasilnim muškarcem, ono što znamo je da više njih sigurno jeste.

Banda je nastala nakon što je Sampat Pal Devi, sasvim obična žena iz sela sa severa Indije, svedočila prebijanju druge žene na ulici. Pokušavši da joj pomogne i sama je dobila batine, ali odlučila je da se na tome neće zaustaviti. Sledećeg dana, u pratnji pet žena, pronašla je napadača kojeg su potom zajedno izrešetale štapovima. Vest se proširila poput požara, a ubrzo su joj se mnoge žene odlučile pridružiti u intervencijama kojih je bilo sve više. Nakon što je 2006. odlučila da njenom sestrinstvu treba uniforma, kao i originalan naziv, Pal Devi je kao znak prepoznatljivosti izabrala ružičasti sari – indijsku žensku narodnu nošnju, koji označava ženstvenost i potcenjenu snagu.

Danas, Gulabi banda je na sebe preuzela borbe protiv brojnih nepravdi s kojim su se susretale u društvu – borba za obrazovanje devojčica, prijave silovatelja, nasilnih partnera, seksualnih napasnika, za korupcije, nedozvoljavanje dečijih brakova, podsticanje žena na finansijsku neovisnost i sl.

Imaju i svoju zvaničnu internet stranicu na kojoj se nalaze sve važne informacije, a možete je pogledati ovde.

I dok svakodnevno svedočimo velikom broju slučajeva nasilja nad ženama, ali i onima koje se ne uspjevaju izboriti za svoja prava, često se zapitamo – da li svaka zemlja treba imati svoju Gulabi bandu? Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply