Društvo

Iguman Hilandara Metodije uveden na dužnost duhovnika Manastira u Žapskom

Arhimandrit Metodije, iguman Carske lavre Manastira Hilandara, „uveden“ je na Miholjdan na dužnost duhovnika Manastira Svetog prvomučenika i arhidjakona Stefana u Gornjem Žapskom kod Vranja. Metodije je na mesto upokojenog arhimandrita Jovana Radosavljevića došao za duhovnika na predlog vladike vranjskog Pahomija.

Odlučujući po tom predlogu Svešteni sabor staraca Hilandara potvrdno je odgovorio na sednici krajem jula ove godine. Taj Sabor izrazio je „najtopliju blagodarnost na poverenju ukazanom arhimandritu Metodiju“, poručivši da se tim činom „potvrđuje vekovna praksa povezanosti i duhovne saradnje monaštva u Srbiji i hilandarske obitelji“. Studirao je Elektrotehnički fakultet i pohađao Misionarsku školu pri hramu Sv. Aleksandra Nevskog kod prote Ljubodraga Petrovića u Beogradu.Godine 1994. konačno uputio se u najstariju srpsku učionicu – Sveti manastir Hilandar.

Monaški postrig pod imenom Metodije primio je od hilandarskog igumana Mojsija, a ugledni hilandarski starac i duhovnik Agaton bio je njegov dugogodišnji duhovni rukovoditelj.U čin jeromonaha Metodije je rukopoložen 1997. godine.

Od 1999. godine je neprestano obavljao poslušanje manastirskog epitropa, a poslednjih godina je po odluci blaženopočivšeg igumana Mojsija bio i njegov zamenik.Od 1999. je duhovnik, a od 2003. godine je primio u poslušanje duhovno rukovođenje mlađe bratije od kojih je većinu priveo monaškom postrigu.

Predsednik je Upravnog odbora Zadužbine Svetog manastira Hilandara, ustanove koju je manastir osnovao 2003. godine u Srbiji radi dobrotvornog rada i brige o hilandarskom nasleđu. Nakon razornog požara koji je 2004. godine progutao polovinu Hilandara, dobio je zaduženje da rukovodi poduhvatom njegove obnove.

Prethodni duhovnik manastira u Gornjem Žapskom arhimandrit Jovan Radosavljević upokojio se u gospodu u aprilu 2021. u 94. godini života.Izvor-foto: Eparhijavranjska

Categories: Društvo

Leave a Reply