Društvo

POTRESNO: Žedna stoka i divlji konji na Suvoj planini stradaju

Žitelji planinskih zaplanjskih sela, ali i oni iz opština Gadžin Han. Bela Palanka, Leskovac, Babušnica I Pirota pokušavaju već nedeljama da pomognu žednoj stoci i konjima koji umiru od iznemoglosti na Suvoj planini. Neki su uspeli da se probiju teško prohodnim putem do visoravni Rakoš i dopreme izvesne količine vode žednim životinjam. Istovremeno, svi oni prisustvovali su potresnim scenama oko presahlog izvora. Oko praznih pojila bilo je više od tri stotine krava, teladi, konja i ždrebadi i sve životinje pokušavale su da, gazeći jedna preko druge uz užasnu riku i njištanje, u pravom stampedu dopru do bar neke kapi vode sa dna jedinog od bazena sa vodom. U medjuvremenu, kako saznaje naš lutajući reporter, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević i direktori Poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi iz Niša, Leskovca, Vranja i Pirota sastaće se sutra ispred Opštine Gadžin Han u 11. sati  radi obezbeđivanja vode za 1.000 grla na Suvoj planini. Ovu akciju podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministar  Branislav Nedimović.                

Krdo od više stotina krava i konja na suvoplaninskim vrhovima i dalje je bez vode. Njima preti umiranje od žeđi nakon što je potpuno presušio jedini izvor – Rakoš. Tim povodom oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i obećalo pomoć.

 U pomoć vlasnicima krava i konja pritekli su ljudi dobre volje  i Vojska Srbije.

Voda je cisternama odvožena do Rakoša. U subotu je vojsci istekao ugovor na osnovu kojeg su izvozili vodu i povukli su svoja vozila. Opština Gadžin Han je proteklog meseca iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali sada ni jedni ni drugi nemaju više para.

Stočari iz Malog Krčimira koji imaju krave na ispaši na Suvoj planini, a takvih je 29, ne mogu da ih vrate kući jer i u selu nema vode već 20 dana.

Categories: Društvo

Leave a Reply