Društvo

Danas je zajednički praznik Srbije i Republike Srpske! ŽIVEO DAN SRPSKOG JEDINSTVA

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice biti okićene Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije.

Povodom velikog praznika – Dana srpskog jedinstva – najvažnije gradske ulice Beograda okićene su sa 4.000 srpskih zastava, a Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji biće osvetljeni su u bojama srpske zastave.

Sve državne institucije i javni objekti, okićeni su srpskim zastavama dok sa fontane na Slaviji emituju se himne Republike Srbije i Republike Srpske.

Ovaj praznik će biti zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Datum 15. septebmar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front.

Živeo Dan srpskog jedinstva! Srbija danas obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a tim povodom u Beogradu je organizovan niz manifestacija. Prva počinje već u 8 časova, a centralna, koja je zakazana za popodne na Savskom trgu, usloviće i zatvaranje dobrog dela cantra grada, a čak 39 linija Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) će promeniti trasu. Publika će na ovom događaju moći da vidi borbena i neborbena vozila, savremena sredstva artiljerije, protivvazduhoplovne sisteme, besposadne platfome, naoružanje specijalnih jedinica, kao i brojna druga sredstva. Biće prikazani proizvodi srpske odbrambene industrije – artiljerijski siste „nora” i „oganj”, PVO sistem PASARS, borbena oklopnih vozila „Lazar” i „Miloš”, ali i helikopteri Mi-35, Mi-17, H-145 i „gazela”, bespilotne letelice…

Categories: Društvo

Leave a Reply