Društvo

JOŠ GA ČUVAJU: Titov avion, ponos vazduhoplovne flote Flying Bulls, na mostarskom aerodromu

Ovih dana, Mostar je ugostio 26 skakačica i skakača, koji se takmiče na Red Bull Clif Diving svetskom prvenstvu, a pažnju Mostaraca, pored neustrašivih takmičara, privukao je i luksuzni avion Douglas DC-6B, kojim su skakači doputovali u Hercegovinu.

Mostarski novinari imali su priliku pogledati letelicu, koja je, od 1958. do 1975. godine, služila kao predsednički avion Josipa Broza Tita.

Danas je ovaj avion ponos Red Bullove vazduhoplovne flote Flying Bulls. Potpuno je restaurisan i luksuzno opremljen, avion je – prema mišljenju stručnjaka – u boljem stanju nego ikad i može se smatrati potpuno novim. “Avion ima istorijsko značenje, posebno za ovaj deo sveta jer je to bio Titov avion. Radi se o avionu prve generacije aviona za daleka putovanja bez zaustavljanja. Ujedno je ovaj avion jedina letelica s četiri propelera koja je još certifikovana za prevoz putnika. Ne postoji niti jedan drugi avion poput ovoga u svetu”, kazao je novinarima pilot Raimund Riedmann.

Dodao je kako je avion malo sporiji u odnosu na današnje mlaznjake, a da je u svoje vreme s maksimalnom brzinom od oko 500 km na sat bio jedan od najbržih aviona na svetu.

“Upravljati ovim avionom je pravi doživljaj, jer je to avion iz druge ere. Ovaj avion vozite u pravom smislu reči, nema hidraulike i kad ga vozite osećaj je kao da vozite veliki kamion. Kokpit je uglavnom originalan, ali naravno neke moderne stvari su ugrađene u njega i danas može leteti praktično u svim uslovima”, kazao je Riedmann.(Fena)NovaSloboda

Categories: Društvo

Leave a Reply