Društvo

AKTUELNO: Mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru: Oni se mene odriču, ja njih neću. To su moja braća i moj narod koji mi je povjerio Bog

Ja sam ovdje hirotonisan zakonito. Zakonito izabran za episkopa, zakonito određen već sa časom upokojenja blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija za administratora i poslat na Cetinje, zakonito izabran na Svetom arhijerejskom saboru. Neka govore braća šta god hoće, ali neka ne lažu.“

Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa sveštenstvom služio je danas u 9. nedjelju po Duhovima, 22. avgusta 2021. ljeta Gospodnjeg, Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.
Visokopreosvećeni se u svom arhipastirskom slovu osvrnuo na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori povodom njegovog predstojećeg ustoličenja na Cetinju i pozvao sve na preobraženje, na šta nas priziva sam praznik Preobraženja, da se preporodimo, ispunimo Božije milosti i svjetlosti, Božije ljubavi, pravde i dobrote:

„Ja prizivam i sebe i sve vas, i Cetinje i cijelu Crnu Goru, da se preobrazimo, da radimo o dobru pa ćemo dobro i dočekati i dobro viđeti, i dobro će se Božije, koga ima u izobilju u ovome narodu, umnožiti u nama. Daće Bog.
Čovjek ima taj unutrašnji poriv da stvara, ali vrlo često ima unutrašnji poriv i da razara, da upropaštava i obesmišljava, da tone u besmisao. Nažalost toga imamo u svim vremenima. Evo danas na Cetinju biće, kako kažu, velika grupa onih koji se protive da taj okupator zvani Mitropolit Joanikije Mićović dođe na Cetinje, da se ustoliči. I jasno govore da mene ne priznaju za svoga mitropolita i da hoće da me poćeraju odavde.
Dobro. Znači oni su se mene odrekli, ali ja kao pastir, kao mitropolit, kao čovjek Jevanđelja, ne mogu njih da se odričem. To su moja braća. To je narod koji mi je Bog povjerio i ja mislim da u njima ima mnogo dobra. Ali kako se od toga došlo i ko je tu sve poradio da ti ljudi tako osjećaju i misle, to je već druga tema. Mogao bih ja da kažem štošta i njima, ako bi smo htjeli da razmijenjujemo razloge i misli, ja sam uvijek tu, ali nisam rad da razmijenjujemo mržnju, pakost. Jer od mržnje nemamo ništa nego mržnju, od pakosti ništa nego još mnogo više pakosti. Nisam spreman za to, ali ako su spremni da razgovaraju, da mi kažu za nešto da nisam u pravu, slobodno neka dođu. Ali ja ne mogu da grajem ovdje ispred Cetinjskog manastira, hoću da razgovaramo. I kome god je nešto nejasno u vezi moje službe, ja sam spreman da razgovaram. I spreman sam da odgovorim, i vidim da mogu na svako pitanje da im odgovorim, ako ćemo da razgovaramo kao ljudi, što je govorio Patrijarh Pavle. Na to smo prizvani, imamo našu narodnu etiku. Marko Miljanov koji je nosio jevanđelsku etiku govorio je šta je čovjek, biti čovjek je štititi drugoga od sebe. Zato je naš Patrijarh Pavle govorio: Budimo ljudi.
A to urlikanje i manipulacije, pravo da vam kažem, nije mi to prijatno, ali ako hoće baš neko da urliče i da pravi petljavinu pa neka pravi na svoj obraz. Ja ne mogu da se njih odrečem, oni su se mene odrekli. A ja njih ne mogu. Šta bi bilo da se ja njih odrečem? To bi značilo da ih isključim iz Crkve i predam prokletstvu, a to neću. Ali ih upozoravam, da sami ne navuku prokletstvo na sebe, kao mnogo puta do sada. I toga se bojim, da će to mnogi učiniti izmanipulisani ljudi, pomračeni, zloupotrebljeni. Žao mi je djece i omladine, što se truju mladi ljudi.“ Izvor: In4S

Categories: Društvo

Leave a Reply