Društvo

Patrijarh Porfirije u Doboju: Mir – put pravoslavnog naroda

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je da je mir put srpskog pravoslavnog naroda i da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čoveka, a da je najvažnije vaspitavati djecu u pravoslavnoj veri.

– Decu moramo vaspitavati u pravoslavnoj veri i da nam to bude najvažniji zadatak. Molite se za svoju decu jer je Јevađelje naš život – rekao je patrijarh srpski nakon doksologije koja je služena u dobojskom hramu u prisustvu velikog broja vernika.

Patrijarh Porfirije je naglasio da mu je srce ispunjeno radošću jer je uoči Prebraženja Gospodnjeg došao u Republiku Srpsku. – Došao sam u krajeve odakle su i moji koreni. Ovaj kraj je utkan u moje biće, dušu, što mi je davalo i daje snagu – rekao je patrijarh i dodao da dobro poznaje srce i dušu srpskog naroda na području Republike Srpske i Doboja. – Vaša svetosti došli ste u Doboj u kome je bio formiran prvi logor u modernoj Evropi, a to je bilo u Prvom svjetskom ratu. U logoru je bilo 45.000 ljudi, Srba, 12.000 je stradalo, a od toga hiljadu dece. Nažalost, to je postao obrazac za rešavanje nacionalnih pitanja – rekao je Fotije i dodao da je Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut na mučeničkom mestu.

Dočeku patrijarha prisustvoali su predsednica Republike Srpske Željkva Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik te predstavnici političkih partija, kao i predstavnici Srba u zajedničkim institucijama. Autor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply