Društvo

NAŠ UGAO: Čišćenje bubrega

Svakodnevni unos hrane i pića može značajno opteretiti bubrege.

Što rade bubrezi?

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koji štete našem telu. Oni su “sofisticirani uređaji” koji svaki dan iz krvi izlučuju oko 2 litre otpadnih stvari.

Što šteti bubrezima?

Kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mehura, a upravo te toksine unosimo u telo u obliku hrane i pića. Ljudi s najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti su oni s dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili familijarno nasledjene bolesti bubrega.

Ključni sastojaka za čišćenje bubrega

Peršun je mediteranski začin koji se rasprostranio po celom svetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalciuma, gvoždja, magnezijuma i fosfora te vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A te tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.

List peršuna deluje protuupalno i štiti telo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog creva, dabetesa i astme. Ako ste pušač, jedete neredovno, uživate u pokojoj čašici više ili pak u brzoj i prženoj hrani, vreme je da napravite neto dobro za vaše telo i bubrege te se očistite od toksina.

Napitak za čišćenje bubrtega

Sastojci:

– šaka peršunovog lišća
– 1 litra vode

 Priprema:

1. Peršun operite te ga naseckajte na veće komade, istresite u lončić te ulijte vodu.

2. Na srednje jakoj vatri zagrejete vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije te kuvajte još 5 do 10 minuta.

3. Maknite s vatre, ostavite da malo odstoji te ga procedite i spremite u frižider.

4. Šoljicu napitka popijte svako jutro.

Uzdravlje!;)

Categories: Društvo

Leave a Reply