Sport

SAZNAJEMO: AJB DOC@KONJIC otvara film “Potret jedne legende Vaha”

Narodni univerzitet Konjic, u saradnji sa Al Jazeerom Balkans i Festivalom dokumentarnog filma AJB DOC, u ponedeljak, 16.avgusta, u 20,30 dati,  u Letnom bioskopu Narodnog univerziteta Konjic, repertoar AJB DOC@KONJIC otvara filmom “Potret jedne legende – Vaha”  Filmska priča o karijeri Vahida Halilhodžića, jednog od najpopularnijih fudbalera i trenera s prostora nekadašnje Jugoslavije, koji je vodio brojne timove, a bio je i na čelu reprezentacija Japana, Obale Slonovače, Alžira…

Njegova karijera puna je uspona i padova. Od fudbalske legende Jugoslavije do ranjavanja u Mostaru tokom rata u Bosni i Hercegovini. Od miljenika francuskog PSG-a do razočaranja i titule viteza. Od uspeha na afričkom kontinentu do razlaza s Japanskim fudbalskim savezom.

Rođen u Jablanici, odrastao je u Mostaru, gradu poznatom po velelepnom mostu srušenom u ratu, koji je obnovljen “izronio iz Neretve” deset godina posle. Vahidova sudbina kao da je povezana s tim čuvenim mostom, jer je on čovek koji nakon svakog pada ustaje i nikada se ne predaje. Film se sastoji od materijala koje je producent prikupljao i snimao duže od sedam godina.

Producenti: Igor Latinović, Romain Boussac

Koproducenti: Marie Tauzia, Al Jazeera Balkans

Direktor fotografije: Romain Boussac

Montažeri: Vincent Pruvost, Adnan Zilić

Trajanje: 47 minuta

Produkcija: IL Production Monaco

Država: Bosna i Hercegovina, France, Monaco

(NovaSloboda)

Categories: Sport

Leave a Reply