Društvo

Brnabićeva u Jablaničkom okrugu, ulaganja u kvalitetniji i bolji život

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Leskovcu da je taj grad svetionik kulture, a tamošnji Narodni muzej primer kako svaki muzej u većem gradu treba da izgleda. Drugog dana posete Jablaničkom okrugu obišla je i renoviranu osnovnu školu koja je dobila i sportsku halu u Vlasotincu i pogon „Jumka“ u Crnoj Travi.

Moralo je mnogo brže, ali je neosporno da su izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu pratili problemi i nemarnost izvođača. Kapitalni objekat vredan gotovo trideset miliona evra spreman je za probni rad.

I leskovačku Opštu bolnicu čekaju obimni radovi. Posle energetske efikasnosti, u koju je uloženo pet miliona evra, počinje adaptacija unutrašnjeg prostora, od podova do plafona i unošenje nove opreme. Radovi će koštati pedeset miliona evra.

Vrelina nije usporila ni kompletnu rekonstrukciju jedne od najznačajnijih leskovačkih saobraćajnica za koju je država izdvojila gotovo 300.000.000, a grad 185.000.000 dinara. Ovo je ulaganje u kvalitetniji i bolji život, kaže premijerka Srbije.

„Moramo da radimo dodatno da bi se razlika u Jablaničkom okrugu smanjila i što pre približila republičkom proseku, i na tome radimo i time što ulažemo u infrastrukturu“, ističe predsednica vlade Ana Brnabić.

Samo za dve škole u Vlasotincu država je u protekle dve godine izdvojila 160 miliona dinara. Kompletno je obnovljena jedna od dve osnovne škole i podignuta sportska hala.

Sledi ulaganje od dva miliona evra u Tehničku školu, vodeću u dualnom obrazovanju, koja će dobiti regionalni trening centar za prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika za neophodna zanimanja. Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je da je dualno obrazovanje „mnogo pomoglo u razvoju privrede“, a da ćemo od 1. oktobra ove godine po prvi uput u Srbiji imati dualno obrazovanje i na fakultetima, kako bi se mladi lakše zapošljavali i bili bolje plaćeni.

Brnabić je danas, prilikom svečanog otvaranja fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Siniša Janjić“ u Vlasotincu, izjavila da će uvodjenje dualnog obrazovanja doprineti „kako bi dostigli prosečnu platu od 900 evra do 2025. godine“.

Ona je rekla da će Srednja tehnička škola u Vlasotincu biti jedan od 12 regionalnih centara za obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u Srbiji, i da će u narednom periodu u nju biti uloženo dva miliona evra.

„To znači da će u narednom periodu biti uloženo oko dva miliona evra da od Tehničke škole napravimo najmoderniji regional centar, od čega će 420 000 evra biti uloženo u opremu“, rekla je Brnabić, koja boravi u poseti Jablaničkom okrugu. Ona je najavila da će u sredu razgovarati sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem i Privrednom komorom Srbije, o tome „da li nam je potreban još neki trening centar“.

Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petković je rekao da je svečano otvorena fiskulturna sala u osnovnoj školi projekat vredan 80 miliona dinara, što su obezbedili Ministarstvo privrede i Opština, kao i da su obe škole, srednja i osnovna, „potpuno renovirane sredstvima Kancelarije za javna ulaganja“.On je rekao da je Tehnička škola jedan od zaštitinih znakova Vlasotinca, i da će „postati regionalni trening centar za program dualnog obrazovanja“. Izvor-foto: Agencije i portali, Vlada Srbije

Categories: Društvo

Leave a Reply