Društvo

Evo kako odabrati pravu lubenicu, ni nezrelu ni prezrelu

Postoji nekoliko stvari koje bi trebali proveriti pre kupovine. Prvo obratite pažnju na težinu lubenice koja vam se sviđa jer težina igra veliku ulogu. Kad je lubenica zrela onda je i tvrđa pa je najbolje da odaberete one koje vam se sviđaju i zatim probate podići svaku od njih.

Najteža neka bude vaš izbor. Isto tako postoje i tvrdnje da su simetrične lubenice ukusnije kao i da one duguljastije imaju više vode, a da su okruglije slađe.

Verovatno ste primetili kako većina lubenica na kori ima žuti deo na nekom mestu. To označava mesto na kojem je ona ležala dok je rasla. Što je mrlja više žuta, znači da je lubenica zrelija. Izbegavajte lubenice koje imaju belu ili vrlo bledu mrlju jer to znači da je plod ubran prerano.

Zrela lubenica mora biti tamnozelene boje i imati što manje pruga po sebi. Takođe, obratite pažnju i na peteljku ako je ima. Ako je ona suva znači da je lubenica zrela, no ako  je suva i zelena, to znači da je prerano ubrana te da neće dozreti.

I, napokon je na red došlo to slavno lupkanje. Naravno, ne doslovno lupanje po lubenici već tapkanje prstima.

Ako čujete da je zvuk pun i tup, to znači da ste odabrali zrelu lubenicu. No, ako se radi o tihom i šupljem zvuku, nemojte odabrati tu lubenicu koliko god vam lepo izgledala jer je ona prezrela. Obratite pažnju i na vibracije koje ćete osetiti u ruci u kojoj je držite jer što su one jače, lubenica je bolj

Categories: Društvo

Leave a Reply