Društvo

Demonstranti blokirali ulice u Bratislavi zbog novog zakona o koronavirusu

Oko 1.500 ljudi koji su demonstrirali protiv slovačke politike koronavirusa blokiralo je u četvrtak saobraćaj u Bratislavi, tražeći od vlade da povuče novi zakon o pravilima pandemije.

Policija je saopštila kako su demonstranti blokirali jednu od najvažnijih saobraćajnica u centru Bratislave. Neki od demonstranata rekli su da planiraju ostati preko noći i narednih dana.

Parlament Slovačke donio je u nedelju zakon koji bi zdravstvenim vlastima dao ovlaštenja da ponovo uspostave ograničenja za osobe koje nisu potpuno vakcinisane protiv koronavirusa u slučaju da stope zaraze počnu naglo rasti.To bi značilo da bi oni bez vakcine trebali pružiti dokaz o negativnom testu na koronavirus, kako bi ušli u trgovine ili krenuli na posao. Mjera je u ponedeljak potpisana.

U četvrtak su demonstranti  tražili da vlada i predsjednik vrate vlast “narodu”.

Rekli su da se zakonom uspostavlja dvoklasno društvo – oni koji su vakcinisani i oni koji nisu.

Dvije opozicione stranke socijaldemokrata u zemlji glasale su protiv te mjere i od tada su najavile planove za podnošenje tužbe ustavnom sudu.

Desničarska ekstremistička stranka LSNS protivi se svim covid mjerama i više je puta pandemiju nazvala “kreacijom” koja drži ljude pod kontrolom, prenosi dpa.

Categories: Društvo

Leave a Reply