Sport

SEĆANJE: Božidar Milenković – Tus

Na današnji dan pre godinu dana preminula još jedna fudbalska legenda Srbije . Čuveni kapiten OFK Beograda Božidar Milenković preminuo je u 66. godini života.

Božidar Milenković je više decenija bio sinonim za Mije Kovačevića 10a, za Omladinski stadion na Staroj Karaburmi.

Kao igrač i stub odbrane dres OFK Beograda branio čitavih 11 sezona u periodu 1975-88. U prvenstvenim i kup-utakmicama je ukupno odigrao čak 290 mečeva i postigao 18 golova! Boža je na večitoj klupskoj listi na 6. poziciji po broju odigranih utakmica kao i po broju sezona u kojima je nosio grb OFK Beograda!

Božidar Milenković je bio jedno od velikih imena čuvenog OFK Beograda, a preminuo je u 66. godini.

Milenković je tokom 11 godina u prvom timu OFK Beograda odigrao 271 utakmicu (postigao 16 golova) u prvoligaškoj i drugoligaškoj konkurenciji, a samo jednom je zamenjen na utakmici sa splitskim Hajduskom kad je zadobio teži potres mozga. Još je neverovatniji podatak da nikada nije sedeo na klupi za rezervne igrače.

Rođen je 6. marta 1954. u Vlasotincu. Prve lekcije o fudbalu naučio je u lokalnoj Vlasini, a od 1973. do 19745. igrao je za Dubočicu iz Leskovca. U leto 1975. dolazi u OFK Beograd.

Za prvi tim debitovao je 17. avgusta iste godine u meču sa Slobodom iz Tuzle i bio strelac jednog gola. Na Karaburmi ostaje do 1986. kada se otisnuo preko Atlantskog okeana u Kanadu, gde je tri godine kasnije, uz povremen povratke u OFK završio karijeru.

Bez „romantike“ nije mogao. Ostao je u klubu, kao trener, direktor stadiona, šef stručnog štaba i generalni sekretar.

Mogao je da igra na više pozicija, ali je najzapaženiji bio u ulozi libera. Bio je smiren, hladnokrvan, tehnički i taktički odlično obučen, lako je pronalazio rešenja, te je zbog toga dugo bio i kapiten tima.

Podsetimo, ranije ove godine je preminuo Ilija Petković, a četiri godine ranije i Slobodan Santrač, legende OFK Beograda.

Categories: Sport

Leave a Reply