Društvo

Prvi put Vatikan podneo finansijski izveštaj, navedene i nekretnine

Vatikan je prvi put javnosti pružio uvid u finansijsko stanje svojih nekretnina kojih poseduje više od 5.000, u želji da njegovo poslovanje bude transparentnije. U subotu je objavljen finansijski pregled za 2020. godinu, a objavljen je i budžet Uprave za imovinu Apostolske Stolice (APSA).

APSA upravlja nekretninama i ulaganjima, isplaćuje plate, zadužena je za javnu nabavu i ljudske resurse. Svaki od dokumenata upotpunjen je obimnim dodacima: grafikonima, kartama, intervjuima, što ukupno čini više od 50 stranica finansijskog materijala. Na 30 stranica budžet APSA-e pokazuje da Vatikan poseduje 4.051 nekretninu u Italiji i oko 1.120 u inostranstvu, uključujući i ambasade u svetu. Samo 14 posto od svojih nekretnina u Italiji Vatikan iznajmljuje po tržišnoj ceni, a ostale su u najmu po sniženim tarifama i to često zaposlenima u crkvi. Nekih 40 posto nekretnina u najmu su ustanovama kao što su škole, samostani i bolnice. Dokumentacija pokazuje da je APSA investirala u nekretnine u otmenim četvrtima Londona, Ženeve, Lausannea i Pariza.

Zgrada u Londonu u okrugu Saut Kensington donela je Vatikanu goleme gubitke otkako je kupljena 2014. U utorak počinje suđenje za deset osoba povezanih s tom akvizicijom, a među njima je istaknuti kardinal. Tereti ih se za finansijske malverzacije, pranje novca, utaju i iznuđivanje i zlopotrebu dužnosti. Otac Huan Antonio Gerero, šef Sekretarijata za gospodarstvo, rekao je za portal Vatikan Njus da će sporna zgrada u Londonu uskoro biti prodata. Suđenje će biti “prekretnica” u vatikanskoj verodostojnosti u upravljanju finansijama, rekao je Gerero i naglasio da se nešto slično više neće moći dogoditi jer su preduzete mere koje će takve prevare sprečiti.

Prošle godine je papa Franjo upravljanje finansijama oduzeo Državnom sekretarijatu i preneo u nadležnost APSA-e. Zasebni finansijski izveštaj koji je Vatikan objavio u subotu pokazuje deficit od 64,8 miliona eura za 2020., što je pad u odnosu na 79,2 miliona deficita u 2019. godini. Budžet Svete Stolice obuhvata centralnu upravu Rimokatoličke crkve, Kuriju, koja nadzire upravljanje nad RKT u svetu, i njena diplomatska predstavništva i kancelarije za odnose s javnošću. Grad Vatikan, uključivo Vatikanski muzej i Vatikanska banka, imaju zaseban budžet.

Da bi potkrpio deficit iz 2020., Vatikan je nekih 50 miliona preuzeo sa Milodara “Petrov novčić”. Milodar “Petrov novčić” predstavlja znak verničke solidarnosti s Papom da bi mogao obavljati redovne poslove, ali i kako bi u trenucima posebnih potreba, kao što su rat ili prirodne nepogode, mogao pomoći mesnim Crkvama. Pandemija COVID-19 uveliko je uticala na pad vatikanskih prihoda u 2020. Na primer, Baziliku sv. Petra i Vatikanski muzeji, koje je u 2019. posetilo oko 6 miliona ljudi, bili su zatvoreni ili vrlo malo otvoreni tokom 2020. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply