Društvo

SVET: Pedro Castillo službeno proglašen novim predsednikom Perua

Pedro Castillo proglašen je novoizabranim predsednikom Perua, nekoliko sedmica nakon što je tesno pobedio u osporavanom drugom krugu izbora.

Državno izborno telo objavilo je presudu nakon što je razmotrilo tvrdnje o izbornoj prevari od strane njegovog desničarskog suparnika Keiko Fujimorija.

Castillo, 51. godišnji bivši učitelj i sindikalni čelnik, dobio je nešto više od 50 posto glasova i 28. jula će položiti zakletvu kao novi predsednik Perua. Nakon što je objavljena potvrda njegove izborne pobede, Castillo je održao je govor u glavnom gradu Limi.

“Sarađivaćemo i okupiti ovu zemlju. Odbacićemo sve što se protivi demokratiji”, kazao je novi peruanski čelnik, prenosi BBC.

Dosadašnji predsednik Perua Francisco Sagasti je putom društvenih mreža objavio da pozdravlja najavu svog naslednika.

“Neka ovo bude početak nove faze pomirenja, konsenzusa i jedinstva”, dodao je.

Castillo koji važi za radikalnog levičara, izbio je na nacionalnu scenu pre četiri godine kada je predvodio hiljade učitelja u uspešnom štrajku zbog plate. Tokom svoje predsedničke kampanje, obavezao se nacionalizovati unosni sektor rudarstva i u Peruu i rekao da će težiti stvoriti milion novih radnih mesta za godinu dana.

Categories: Društvo

Leave a Reply