Društvo

OTKRIĆE: Od zmijskog otrova napravili lepilo koje za 45 sekundi zaustavlja krvarenje

Naučni tim sastavljen od eksperata iz Kanade i Kine napravio je lepilo za kožu koje u roku od 45 sekundi zaustavlja krvarenje Naučnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Naučni časopis “Science Advences” objavio je rezultate naučnog istraživanja o potencijalnim lekovitim svojstvima enzima batroksobina koji se nalazi u otrovu zmijskog otvora, najčešće u otrovu poskoka.

Naučni tim činili su istraživači sa kanadskog Manitoba univerziteta, londonskog Western univerziteta i Vojnomedicinskog univerzitete iz kineskog grada Chongqinga.

Kibret Mequanint sa Western univerziteta je za CBC Radio kazao da je poznato da zmijski otrovi ubijaju razređivanjem krvi ili delovanjem na nervni sistem, a da batroksobin izaziva zgrušavanje krvi.

– Kao naučnici smo postavili pitanje da li možemo napraviti zaokret i iskoristiti to kao neki vid pomagala i leka. Evo, uspeli smo doći do pozitivnog odgovora – kazao je Maquanint.

Pojasnio je da su u laboratoriji uspeli na bazi enzima iz zmijskog otrova napraviti lepilo koje će se moći koristiti i na terenu za zaustavljanje krvarenja pri različitim povredama ljudi. Enzim će se aktivirati posebnim laserom ili zagrevanjem pomoću svetiljke pametnih mobilnih telefona.

Istraživanja su pokazala da je lepilo te vrste i deset puta efikasnije od fibrinskih lepila koja se već koriste u medicinske svrhe.

Očekuje se da se novorazvijeni lepak u masovnoj komercijalnoj upotrebi nađe za pet godina. Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply