Društvo

Nevreme pogodilo Jablanički okrug. Stradalo voće i povrće

Meštanima Jablaničkog okruga, a posebnp onima iz Lebana i okolnih sela, u nevremenu sinoć najviše su stradali plastenici i ispod njih paradajz u selima Togačevce, Cekavica, Bošnjace i Pertate.

Po rečima Jelene Ilić iz Cekaviće za samo dvadesetak minuta oluja je pocepala sve najlone na plastenicima i ostatke podigla, a grad je uništio paradajz. Samo smo pogledali i videli pustoš, sutra ćemo da procenjujemo štetu. Ova sela su istovremeno i najveći proizvođači povrća pod plastenicima u opštini Lebane, a neki ratari su nedavno besplatno delili paradajz u Leskovcu zbog niske otkupne cene.

Valja, takođe,  istaći da su poljoprivrednici iz ovih sela trebalo da učestvuju na prvom Pradajz festu u Lebanu 30. jula. Zbog jake kiše i grmljavine sinoć je bio poplavljen i centar Lebana gde je vetar lomio drveće i nosio kontejnere, pa je glavna ulica bila zatvorena za saobraćaj.

Varoš Lebane, kao i cela susedna opština Medveđa, koja se strujom napaja iz trafo-stanice kod Lebana, bile su sat vremena bez struje jer je ona isključena radi predostrožnosti, kako je potvrđeno Beti u Elektrodistribuciji u Lebanu. U centrali Vatrogasno-spasilačke ekipe u Leskovcu potvrđeno je da je tokom oluje grom udario na dva mesta u lebanskoj opštini i izazvao manje požare.Nevreme je pričinilo štete voćarima I poljoprivrednicima u Porečkom I vlasotinačkom kraju.

Categories: Društvo

Leave a Reply