Društvo

Prilikom posete Pečenjevcu gradonačelnik Cvetanović najavio sanaciju crkve i podršku fudbalskom klubu

Prikom današnje posete Pečenjevcu i Brejanovcu gradonačelnik Goran Cvetanović obišao je crkvu Svetog Ilije koja je sagrađena još 1844. godine. On je ovom prilikom naglasio da će ova crkva 2024. godine obeležiti veliki jubilej 180 godina od osnivanja, a pošto sveštenstvo planira da obnovi bogomolju grad Leskovac će u tome pružiti svu potrebnu finansijsku podršku.

Doktor Cvetanović je podsetio da je poslednji put ova crkva rekonstruisana pre 18 godina kada je on bio predsednik Gradske skupštine.Ujedno Cvetanović je podvukao da pomoć u rekonstrukciji verskih objekata doprinosi očuvanju naše tradicije i da otud proističe i naša obaveza da damo lični doprinos.

Gradonačelnik Cvetanović je izrazio zadovoljstvo što je zajedno sa načelnikom Gradske uprave Milošem Cvetanovićem učestvovao svojim privatnim sredstvima u opremanju crkvenog dvorišta u Pečenjevcu mobilijarom, a takav mobilijar i letnjikovac postavljen je i u selu Brejanovcu. Za mobilijaru Pečenjevcu Cvetanović je izdvojio 129. 240 dinara, a za mobilijar u Brejanovcu 135.840 dinara iz ličnih sredstava, ili ukupno 265.080 dinara.

Sveštenik Dalibor Jovanović, paroh Crkve Svetog Ilije u Pečenjevcu zahvalio je gradonačelniku Goranu Cvetanoviću na svesrdnoj podršci i pozvao vernike, privrednike i ljude dobre volje da daju svoj doprinos u obnovi ove svetinje.

Đorđe Veljković povratnik iz Čikaga dao je svoj lični doprinos za obnovu ove svetinje u iznosu od 200.000 dinara i pozvao sve ostale vernike da slede njegov primer.

Kako je konstatovano ne smemo i ne možemo zaboraviti svoje korene i samo na taj način čuvamo tradiciju i duhovnost.

Fudbalski klub Moravac u Pečenjevcu je jedan od najstarijih klubova na teritoriji grada jer je osnovan daleke 1935 godine, kazao je tom prilikom gradonačelnik Goran Cvetanović, a pošto ima tradiciju od 86 godina zaslužuje punu podršku lokalne samouprave. On je izneo podatak da klub u seniorskoj ekipi okuplja 20 igrača koji su svojim angažovanjem uspeli da u periodu od 2015. do 2018. godine napreduju dve lige tako da su započeli takmičenje u Jablaničkoj okružnoj ligi, gde su tokom 2020. završili sve utakmice bez ijednog poraza.

Lazar Cvetanović, kapiten FK Moravac Pečenjevce zahvalio se na velikoj podršci koju grad pruža svim sportistima. On je dodao da se treninzi održavaju svaki dan, ali je podvukao da je potrebno veće angažovanje najmlađih igrača.

Gradonačelnik Cvetanović obećao je i pomoć ovom fudbalskom klubu oko izgradnje tribina na stadionu ukoliko nastave da nižu uspehe.

Categories: Društvo

Leave a Reply