Društvo

DEZINSEKCIJA – DRUGI LARVICIDNI TRETMAN KOMARACA NA TERITORIJI JABLANIČKOG OKRUGA U 2021. GODINI

Iz Kabineta načelnika Jablanickog upravnog okruga dobili smo obaveštenja o larvicidnom tretmanu komara:

Sanit  M&M D.O.O. Niš Rajićeva 1a/1 je angažovana da na teritoriji Jablaničkog okruga izvrši drugi larvicidni tretman.

Tretman će se izvoditi u periodu 09-18 časova.

Larvicidni tretman će biti obavljen biocidnim preparatom na bazi regulatora rasta komaraca LARVASTOP PIRIPROX 0,5 ZG sa zemlje, u cilju  smanjivanja brojnosti komaraca na teritoriji  šest opština Jablaničkog okruga i to:

Grad  Leskovac    06.07. i  07.07.2021.

Opština Vlasotince    07.07.2021.

Opština Crna Trava   07.07.2021.

Opština Bojnik    08.07.2021.

Opština Lebane   08.07.2021.

Opština  Medveđa  09.07.2021.

Uz napomenu da je preparat neškodljiv za vodenu faunu i ostale organizme te ne iziskuje posebne mere predostrožnosti.

OPREZ: Pojavio se virus Zapadnog Nila koji prenose inficirani komarci.

komarci otkriveni su u Beogradu, ali do sada nema obolelih građana, potvrdila je Violeta Rakić, epidemiolog, Instituta za javno zdravlje “ Milan Jovanović Batut“.

Prim. dr Rakić rekla je da do ovog trenutka nije registrovano da je neko oboleo od virusa Zapadnog Nila, koji je juče registovan kod zaraženih komaraca.

Najčešće se oboljenja od ovog virusa registruju u drugoj polovini jula i u avgustu“, rekla je Rakićeva i dodala da je ovo jedan od načina da se skrene pažnja građanima kako da se zaštite.

Prema njenim rečima, mere zaštite su opštepoznate.

„Izbegavanje svih područja gde je aktivnost komaraca pojačana, šume, reke, močvare, pogotovo uveče i u zoru. Potrebno je koristiti širu odeću, a da na otkrivenim delovima tela koristimo zaštitu u vidu krema“, navela je Rakićeva.

Navela je da oboljenje protiče kod velikog broja ljudi bez simptoma i to u 80 odsto slučajeva, međutim kod 20 odsto mogu da se pojave simptomi u vidu temperature, umora, zamora, osipa.

„U manje od jedan odsto mogu da se pojave ozbiljni simptomi bolesti poput meningitisa encefalitisa, naglog gubitka svesti, koma, i to su stanja koja zahtevaju hospitalizaciju“, istakla je epidemiološkinja.

Napominje da je od 2012. do 2020. godine registrovano više od 1.000 slučajeva, kao i da 2020. nije bilo registrovanih slučajeva, kao ni ove godine do ovog trenutka.

Ako građani primete veliki broj komaraca mogu da prijave Gradskoj čistoći.Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply