Društvo

Vernici danas slave majku Svetog Save: Svaka žena treba da izgovori ovu molitvu

Srpska pravoslava crkva danas obeležava prepodobnu Anastasiju Srpsku. Ova svetica  rodjena je kao Ana ibila je majka Svetog Save, monaško ime koje je dobila u poznim godinama života.    

Kao mlada , Ana se udala za velikog srpskog župana Stefana Nemanju. U ranim godinama braka dobili su Vukana i Stefana, a kada je imala skoro 50 godina, na svet je donela Rastka, odnosno Svetog Savu. Pored sinova, imali su i ćerke Jefimiju, Elenu i još jednu ćerku ćije ime istorija nije zabeležila. Ana se kada je imala 71. godinu zamonašila i povukla u manastir Presvete Bogorodice u Kuršumliji. Umrla je 22. juna 1200. godine, a sahranjena je u priprati manastira Studenice, gde njene mošti počivaju i danas.                                               

Veruje se da Svete Anastasija dolazi u pomoć svim ženama koje danas odu do crkve, zapadle sveću i izgovore ovu molitvu:                                                                                            

-Sveta mati Anastasija, kada hvalimo vrlinu, hvalimo tebe jer je tvoja postojana ljubav i revnost za Gospoda Boga primer i put koji treba da sledimo: moli se stoga, o najvrlija, da Gospod Bog umekša naša srca kako bi i mitezili istim spasonosnim vrlinama vere, nade i ljubavi i na taj način ostali verni našem Gospodu Isusu Hristu. Kome priliči slava, cast i poklonjenje, zajedno sa Njegovim Bespočetnim Ocem i Životodavnim Duhom, sada i uvek i u vekova. Amin

Categories: Društvo

Leave a Reply