Društvo

Polaganjem venaca u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu obeležena 80. godišnjica Dana borca

Na današnji danpre 80 godina 4. jula 1941. godine doneta je odluka za dizanje ustanka naroda Jugoslavije na čitavom prostoru od Triglava do Đevđelije protiv najvećeg zla u istoriji čovečanstva, protiv fašizma. Ovaj dan 4. juli obeležava se kao Dan boraca jer su se širom Jugoslavije vršile organizovane pripreme za podizanje ustanka. Tako su u Leskovcu uz prigodni besedu, ispred spomen biste narodnog heroja Koste Stamenkovića položen venac. Polaganjem cveća i venaca kraj partizanske spomen kosturnice na Šapranačkom groblju u Vranju, danas je obeležena 80. godišnjica dva značajna datuma, 4. jula – Dana borca i 7. jula – Dana ustanka protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. Ipak u Vranju će Javna biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju će, u saradnji sa Gradskim odborom SUBNOR-a, obeležiti 80 godina od antifašističkog ustanka naroda Srbije.

Povodom 4. jula, dana ustanka protiv fašizma u Srbiji, u vranjskoj Biblioteci će biti priređena izložba izabranih knjiga koje se odnose na antifašistički ustanak kod nas, iz fondova ove ustanove. 

Priređivači izložbe su Aleksandra Antić i Maja Stevanović, diplomirani bibliotekari.

Izložbu će u ponedeljak, 5. jula, u 12 časova, u holu Biblioteke, otvoriti Miroljub Stojčić, arhivski savetnik u Istorijskom arhivu „31. januar“ u Vranju i potpredsednik Gradskog odbora SUBNOR-a.

Categories: Društvo

Leave a Reply