Društvo

Kradja šume u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu

„Manja ponuda ogrevnog drveta na području trinaest opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga podigla je već na samom početku sezone nabavke cenu ogrevnog drveta sa 38 na 42, pa čak i 45 evra“, kažu za Danas prodavci ovog, najpopularnijeg energenta na jugu Srbije.

Ovakvoj ceni koja je uvećana i za više od deset procenata kumovala je i situacija se nedavnim hapšenjem više radnika JP Srbijašume u Vranju i susednim opštinama, čime je presečena dugogodišnja nelegalna seča i prodaja ovog energenta. Jeftinija drva mogu se po ceni od 32 do 35 evra nabaviti na teritoriji Trgovišta, ali tu treba uračunati i dodatne troškove prevoza.

Na drvnom placu JP Srbijašume u Vranju, ali i susednim opštinama odavno se u slobodnoj prodaji ne mogu kupiti drva, što je nekada bilo uobičajeno.

– Radimo na ugovornoj prodaji, uglavnom sa penzionerima koji ogrevno drvo plaćaju preko penzionog čeka po ceni od 32 do 38 evra po kubnom metru u dinarskoj protiv vrednosti u zavisnosti od kvaliteta – kažu ovim opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga.
Najveći broj slučajeva nelegalne seče šume na jugoistoku Srbije beleži se u selima na teritoriji opština Bujanovac, Preševo i Kuršumlija uz administrativnu liniju sa KiM, gde su ređe kontrole.

– Tu postoji koordinirana saradnja između Srba i Albanaca, koji rade ovaj dosta isplativ biznis na štetu države – kaže izvor iz ovih opština. Poslednjih dana neprocenjivo šumsko bogatstvo u crnotravskom, predejanskom i vlasotinačkom kraju je na udaru šumokradica koji pod okriljem mraka nemilice seku šumu i dobro uhodanim kanalima odmah prodaju u Predejanu, Crnoj Travi i drugim mestima ovog dela juga Srbije. Uglavnom se seče šuma domaćinstva i gradjana koji žive u Nišu, Leskovcu, Vranju, Kragujevcima, Beogradu, Smederevu i drugim mestima. Prma kazivanju preostalih staračkih domaćinstava koja nisu u stanju da stanu na put bahatim drvosečama i pojedinih sumara sve je posečeno u Mlačištu, Bajincima, Ruplju i drugim selima i mahalama. Oni kažu da su prijavili kradju i nedozvoljenu seču šuma alu, kako kažu, slabe vajde-koristi. Drske drvoseče to rade vešto ‘’uhodanim kanalima’’. Stručnjaci koji su danas izašli na teren kažu da je ovako nekontrolisana seča šuma veoma opasna, što će izazvati poremećaje u biološkoj ravnoteži (stabilnosti) šumskog ekosistema na ovom lokalitetu, što će za posledicu imati izražene negativne uticaje biotskih i abiotskih faktora u vidu, vetro i snegoizvala i preloma, poremečaja zdravstvenog stanja, požara, erozivnih procesa na zemljištu i drugo. Pored gore navedenoga, ono što dodatno zabrinjava i što pogoršava celi ovaj slučaj, je seča u prašumi Bainaca i Mlačišta. Prašuma se nalazi na teritoriji dve opštine, a njena površina je nešto više od 500 ha. Prašume su biseri šume i šumarstva, koje u svetu uživaju najveći stepen zaštite u odnosu na druge ekosisteme. Prema međunarodnoj klasifikaciji zaštite prirode International Union for Conservation of Nature (IUCN), a koju je Srbija prihvatila i ratifikovala, prašume su u prvoj kategoriji i to: prva a) Strogo zaštićena područja u svrhu znastvenih istraživanja prva b) Strogo zaštićena područja divljine, veli za naš portal Dragoljub Marinković, šumarski inženjer i stručnjak za zaštitu i uzgoj šuma i dodaje da su Srpske šume serifikovane po modelu Forest Stewardship Council (FSC) međunarodnom standardu za održivo upravljanje šumama, što podrazumjeva  poštovanje međunarodnih standarda i propisa iz oblasti šumarstva i zaštite prirode. Iz gore navedenog događaja se može konstatovati grubo kršenje Evropskih direkiva iz zaštite prirode i FSC standarda. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply