Društvo

SVET: Nova železnička linija u Tibetu: Pruga je toliko visoko da putnicima treba dodatni kiseonik

Putnici u Tibetu po prvi put mogu uživati u planinskim pogledima na ovo područje.

Železnička pruga dužine 435 kilometara, koja povezuje glavni grad Tibeta Lhasu sa gradom Nyingchijem, počela je sa radom 25. juna, pružajući svoj 31 regionu kontinentalne Kine pristup putovanjima brzim vozovima.

Izgradnja brze železničke pruge na Tibetu, nazvana “krovom sveta”, nije bila nimalo lak podvig, piše CNN Travel

Otprilike 90 posto rute, za koju je trebalo šest godina, nalazi se na više od 3.000 metara nadmorske visine. Linija Lhasa-Nyingchi ima 47 tunela i 121 most koji čine čak 75 posto cele rute. To uključuje i železnički most Zangmu dug 525 metara, najveći i najviši lučni most ove vrste na svetu.

Ogromnih 5,6 milijardi dolara je potrošeno za izgradnju pruge, koju opslužuje serija brzih električnih vozova Fuxing. Putujući na velikim nadmorskim visinama, vozovi Fuxing opremljeni su automatizovanim sistemima za snabdevanje kisikom, koji održavaju nivo kiseonika na konstantnom nivou od 23,6 posto, što je nešto više od proseka od 21 posto koji se nalazi u normalnim atmosferama.

Prozori vozova opremljeni su posebnim slojem stakla dizajniranim da izdrže visoke UV nivoe u regionu.

Vozovi “idu” brzinom od oko 160 kilometara na sat, što je pak sporije od maksimalnih brzina od 350 kilometara na sat koje putnici iskuse na mnogim drugim kineskim linijama. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply