Društvo

Dan nezavisnosti SAD obeležen u rezidenciji ambasadora! Predsednik Srbije uputio čestitku Bajdenu

Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora u beogradskom naselju Dedinje obeležen je nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, u znak sećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti. Predsednik Aleksandar Vučić predao ambasadoru Entoniju Godfriju čestitku upućenu predsedniku Džozefu Bajdenu.

Svečanost, čiji je domaćin bio ambašador Entoni Godfri sa suprugom En, počela je intoniranjem himni dveju zemalja koje uskoro obležavaju 140 godina diplomatskih odnosa.

– Svakog 4. jula građani SAD slave sećanje na borbu za slobodu i samostalnost, krunisanu u Deklaraciji o nezavisnosti, usvojenoj pre 245 godina. Mi, u Srbiji, delimo univerzalne vrednosti, oličene u Deklaraciji, a to je da su “svi ljudi stvoreni jednaki i da je njihovo neotuđivo pravo – pravo na život, slobodu i težnju ka sreći”.

Upravo zbog ideje slobodarstva i inspirisana verom u istinu i pravdu, Srbija je, u teškim istorijskim trenucima, bila saveznik SAD. U svetlu 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa naših dveju zemalja, takvi primeri istorijskog savezništva trebalo bi da nam posluže kao putokaz za dalji razvoj naših odnosa.

Srbija je opredeljena za snažniju saradnju sa SAD, koje vidimo kao partnera u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i u suočavanju sa različitim izazovima današnjice. Uveren sam da naši prijateljski odnosi doprinose miru i stabilnosti u regionu, do čega nam je veoma stalo, kao i promociji demokratskih vrednosti koje delimo, a u korist bezbednijeg i naprednijeg sveta. Dozvolite mi zato da izrazim zadovoljstvo zbog konkretnih koraka u jačanju bilateralne saradnje, kakav je otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu – kaže se u čestitki predsednika Vučića.Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply