Hronika

Sedmogodišnji dečak umro nakon što su ga 27 puta bacili na pod tokom džudo treninga

Preminuo je sedmogodišnji dečak iz Tajvana koji je bačen na pod čak 27 puta tokom džudo treninga.

Mališan je u aprilu pretrpeo ozbiljno krvarenje u mozgu nakon sata džudoa na kojem su ga, tokom vjeežbanja, stariji učenik i trener bacali na pod. Djeečak je potom pao u komu i stavljen je na aparate. 

Dečaku je u utorak u 21 sat po lokalnom vremenu naglo pao pritisak i puls. Nakon razgovora sa lekarima, porodica se složila da ga skinu sa aparata, na koje je bio priključen 70 dana. 

Trener dečaka, koji je u kasnim 60-ima, bio je optužen za fizički napad koji je rezultirao ozbiljnom povredom i korišćenje maloletnka za počinjenje krivičnog dela, navodi lokalna vest Taipei Times.

Trener, čije se samo prezime navodi (Ho), pušten je ranije ovog meseca uz kauciju. Međutim, nakon smrti dečaka, tužioci će promeniti optužbu na “ozledu koja je uzrokovala smrt”, navodi vest Taiwan News.

Ako bude proglašen krivim, mogao bi se suočiti sa kaznom od najmanje sedam godina zatvora do doživotne robije.

Sedmogodišnji dečak pohađao je nastavu džudoa 21. aprila pod nadzorom svog ujaka, koji ga je navodno snimao kako bi pokazao majci da džudo nije za ovog dečaka.

Video prikazuje kako ga je tokom treninga nekoliko puta bacio stariji polaznik. Čuje se vriska, ali trener dečaku naređuje da ustane i govori starijem dečaku da ga i dalje baca, pre nego što ga je i sam bacio na zemlju kao vežbu, piše BBC.

Na kraju se dečak onesvestio, a porodica je navela da ga je trener opružio da glumi.

Mnogi su se zapitali zašto ujak nije sve prekinuo. Stručnjaci na Tajvanu kažu da već dugo postoji pojam poštovanja prema učiteljima – što ponekad znači prihvatanje njihovog autoriteta bez obzira na okolnosti.

Majka dečaka rekla je novinarima da se njegov ujak oseća “užasno zbog onoga što se dogodilo”.

Kasnije je utvrđeno da trener nije imao dozvolu.

– Još se sećam tog jutra kad sam ga vodila u školu. Okrenuo se i rekao: “Mama zbogom”. Preko noći je postao takav – kazala je ranije dečakova majka. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Hronika

Leave a Reply