Društvo

Gazimestan: “Da živimo kao hrišćani i širimo ljubav”

Pred nekoliko hiljada ljudi na Gazimestanu je služen parastos ispred spomenika kosovskim junacima stradalim u boju 1389. godine. Patrijarh Porfirije je okupljenima govorio o važnosti hrišćanskog poimanja kosovskog zaveta. Uprkos svim poteškoćama koje vlasti tzv. Kosova nameću Srbima koji žele da proslave Vidovdan na Gazimestanu onako kako dolikuje, naš narod se okupio ali i zapevao.

Pesma se pevala ponosno, a trobojke su se vijorile. U glas su se orili stihovi “Vidovdana”. Uzbuđenje je bilo na vrhuncu, srca uzavrela, ali sve je proteklo dostojanstveno. Simboli srpskog naroda, države i crkve mogli su se videti svuda.

Ali, okupiti se ove godine na Gazimestanu nije bilo lako.

Policija je pretresala ljude, oduzimala zastave, majice, a na tapetu policajcima našla se i jedna monahinja. Oni su odlučili i nju da pretresu, a kada je jedan čovek mirno rekao “Ovo je sveta žena, ljudi, zašto pretresate ženu svetu iz manastira”, policija ga je izdvojila i dramatično privela.

Svi koji su ulazili u dvorište memorijalnog kompleksa na Gazimestanu detaljno su pregledani.

Policija je zaplenjivala majice koje su navodno “podsticale na mržnju”.

Na Gazimestanu su danas boravili i srpski patrijar Porfirije, koji je služio pomen kosovskim junacima sa vladikom Teodosijem, mitropolitom Joanikijem i monaštvom i sveštenstvom eparhije raško-prizrenske.

Neposredno pre početka opela na Gazimestanu, obratio se okupljenima kod Spomenika Kosovskim junacima i poručio im da, “ako izgubimo svoj korijen i svoj duhovni identitet, onda gubimo sve”.

– Onda možemo biti jedna bezoblična masa od koje se može praviti gotovo sve – kazao je patrijarh i podsetio da je simbol odlaska Lazareve vojske u boj sa Osmanskim carstvom, bila odbrana identiteta.

Categories: Društvo

Leave a Reply